Snökaos på vägarna - två döda i olyckor

NYHETER

Snöhalka i stora delar av landet och varning för kraftigt snöfall i Stockholm i natt.

Två personer har hittills dött i snökaoset.

En man i 70-årsåldern omkom i en kollision vid Bälinge norr om Uppsala på förmiddagen. En lastbil krockade med en personbil på avfarten från länsväg 600 vid Bälinge. Det snöade kraftigt vid olyckstillfället.

Uppsala drabbades hårt på tisdagen av snöovädret och halkan. Enligt unt.se har det varit många trafikolyckor och avåkningar under dagen. Totalt har 111 personer sökt vård för handleds- eller fotledsskador efter att de halkat.

Kvinna dog i krock

Den andra dödsolyckan skedde på riksväg 936 mellan Lund och Örtofta där en kvinna i 70-årsåldern dog efter en frontalkrock.

– Det var snö och modd på vägen när olyckan inträffade. Vad vi vet så var det inte halt, säger Calle Persson, informatör vid länskommunikationscentralen vid polisen i Skåne.

Två personer var inblandade i olyckan.

Senare på kvällen skedde några avåkningar och en större olycka i Helsingborg där flera bilar var inblandade. Tre personer har förts till sjukhus. Skåne var annars inte så hårt drabbat av väderkaoset och på tisdagskvällen regnade det.

Ishalka på västkusten

Vägverket varnar för snöhalka i stora delar av landet. På västkusten kan det bli ishalka under kvällen när det fryser på.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning i Stockholm, Skåne, Västmanland, Uppsala, Blekinge och Gotland för de 10-15 centimeterna nysnö som väntas falla under natten. Stora delar av Östersjön omfattades också av varningen.

Framåt onsdagsmorgonen kommer snöhalkan att avta något. Risk för ishalka blir det längst sydkusten.

Många olyckor under dagen

På förmiddagen krockade också en lastbil och en buss i Järfälla, nordväst om Stockholm. Sex personer fördes till sjukhus och busschauffören fick hämtas med ambulanshelikopter. Viksjöleden stängdes under en tid efter olyckan av i båda riktningarna.

Efter en krock mellan en skolbuss och en lastbil på en mindre väg nordost om Jönköping klämdes föraren fast. Väglaget var halt vid olycksplatsen och flera olyckor rapporterades i området. Vid olyckstillfället fanns det inga barn i skolbussen.

Prognosen från SMHI pekade på snöfall i norra Skåne och Blekinge under onsdagen. Upp till en decimeter nysnö väntas. Även Gotland kan se fram mot nya snöfall.