”Risk för snö”

Foto: STORM
Klicka på bilden för större version.
NYHETER

En varmt och skön valborgsmässoafton.

Njut – för snart blir det kallare.

– Till veckan kan det komma snö, säger Johan Groth, meteorolog Storm.

På många platser har det i dag varit en ovanligt varm Valborgsmässoafton. I Stockholm har temperaturer kring 17-18 grader uppmäts, att jämföra med förra året då stockholmarna nästan förfrös sig. Valborg och ostadigt, kyligt väder brukar annars vara mer regel än undantag. Även om det sett lovande ut under dagen kommer många majbrasebesökare att tvingas dra på sig tjocka kläder i kväll för att inte frysa.

"Regn och snö"

– Det blir överhuvudtaget en ganska så kall och ostadig Valborg i landet. I norra norrland kan det till och med bli regn och snö, säger Johan Groth, meteorolog Storm.

Lördagens första maj-demonstranter bör inte enbart förlita sig till röstresurser och värmande applåder – kylan är tillbaka.

– Det blir en ganska kall lördag, säger Johan Groth.

Bättre nästa helg

Förutom Gotland och Öland, där de bästa solchanserna finns, ser de kommande dagarna och början på nästa vecka inget vidare ut med kylig luft i stora delar av landet. Men: fram mot nästa helg kan det vara på väg att hända saker.

– Från onsdag, torsdag fram mot helgen till ser det mer högtrycksbetonat ut med goda solchanser på många platser, säger Johan Groth.

FAKTA

Valborgsväder vi minns

1981: Stora delar av Sverige hade nollgradigt med snöblandat regn, bland annat Stockholm,Valborgsmässoafton.

1985: Snöslask under valborgsmässofirandet i Lund, samtidigt låg snön decimeterdjup på sina håll i Småland.

2000: Det var nästan högsommarvärme våren 2000. Markaryd i södra Småland hade hela 29° på Valborgsmässoaftons eftermiddag. På kvällen var det över 20° i de västra delarna av Götaland.

2007: Valborgsmässoafton bjöd visserligen på uppehållsväder i så gott som hela landet men var annars en kylig historia och dagstemperaturen orkade knappt över 15° någonstans i landet. Förhållandevis varmt var det i västra Götaland och västra Svealand.

2008: Valborgsmässoafton var varm i hela landet och så långt norrut som i Haparanda nådde temperaturen över 15° på dagen. Kvällen blev sedan varm. På sina håll i södra Sverige föll även lätt regn under eftermiddagen och kvällen, framför allt i mellersta Svealand, sydöstra Götaland samt västra Skåne.

2009: Denna valborgsmässoafton bjöd på soligt och torrt väder i hela landet i samband med ett högtryck. I sydvästra Götaland kunde man även njuta av sommarlika temperaturer och i Göteborg hade man hela 24,6° som mest. I övriga delar av landet var det mer modesta dagstemperaturer, framför allt i landets östra delar och i Stockholm nådde inte temperaturen upp i mer än 12,2° som bäst och valborgsfirarna fick här liksom på många andra håll klä på sig ordentligt på kvällen.

Källa: smhi.se