Årets varmaste snöboll

1 av 4 | Foto: FOTO: NISSE SCHMIDT
Mitt i barmarkslandskapet hittade Jesper Brändholm och Edvin Nilsson, 11 år, en av Sälens sista snöfläckar. ”Men den är nog borta snart”, säger Jesper.
NYHETER

Sommar, sol, svett – och snökrig.

Men nu är snart hela landet rensat från årets rekordvinter.

– Nu känns det som sommar, vi har många plusgrader här, säger Jesper Brändholm och kastar säsongens kanske sista snöboll i Sälen.

Den sista mars var hela Sverige fortfarande täckt av snö – men sedan har det gått fort.

Borsett från de högsta fjällen i norr så finns nu bara enstaka snöfläckar kvar, som i skuggan av Högfjället i Sälen. Där passade Jesper Brändholm och kompisen Edvin Nilsson, båda 11, på att leka i går.

’Känns som sommar’

– Jag tröttnar aldrig på snö, det är så kul. Men nu känns det som sommar, vi har många plusgrader här och det är väldigt skönt, säger Jesper.

Vintern lämnar efter sig ett antal kylslagna rekord, både vad gäller temperaturer och snötäcke. I Storlien-Visjövalen låg snötäcket obrutet i hela 247 dagar.

– De har haft det längsta sammanhängande snötäcket i området på åtminstone 60 år, säger Sten Laurin, meteorolog på SMHI.

Medan Jesper och Edvin kastade Sälens sista snö på varandra klättrade temperaturen i går upp mot 17 grader i byn.

På andra håll i Sverige har sommaren den senaste veckan kommit betydligt längre. I går flockades soltörstande svenskar i parker, på volleybollplaner och gräsmattor från Malmö i söder till Gävle i norr.

’Var på tiden’

Malmö-Lundområdet har haft meteorologisk sommar sedan i april – men de senaste dagarna har sommarvärmen exploderat, med temperaturer omkring 20 grader i hela landet.

– Det var väl på tiden, säger Sten Laurin.