”Öland har det bästa vädret”

1 av 4
NYHETER

Ett ögonblick Pär Holmgren, 45...

… som blir ny väderkolumnist i Aftonbladet under sommaren.

– Det ska bli jättekul. Just det svenska sommarvädret är både spännande och intressant, både för mig som meteorolog och på grund av att så många är så intresserade av vädret under sommaren.

När är bästa tiden för semester i Sverige?

– Det beror på vad man är ute efter. Vill man bada men inte tycker om kallt vatten så är ju en sen semester att föredra. Men samtidigt öka ju risken för regnskurar och åska när man kommer in i augusti. Så är det soligt och torrt väder så är det bättre att vara ledig i början av sommaren.

Var finns det bästa semestervädret?

– På försommaren är det definitivt ute vid kusterna och på Öland och Gotland. Då hämmar det kalla vattnet molnbildning, så då blir det soligare väder där, helt enkelt.

Nu ska du skriva för oss hela sommaren. Ska du inte ha någon semester i år?

– Det blir nog en kombination av semester och arbete i sommar. Jag ska ju inte skriva varje dag, och skriva kan jag ju göra var jag än är i landet

Efter 20 år som meteorolog – är samtalsämnet gjutet när du dyker upp på fest?

– Det har hänt en hel del med folks intresse för väder. I dag får jag oftare klimatrelaterade frågor än rena väderfrågor, det där klassiska om hur vädret ska bli kring midsommar och jul.

I dag jobbar du med klimatförändringarna på heltid, som föreläsare och författare. När fick du upp ögonen för problemen?

– Det började redan under min utbildning i mitten av 80-talet. Men då insåg jag ännu inte den fulla vidden av klimatförändringarna. Men det intresserade mig nog mer redan då än den rena prognos­meteorologin. Så redan tidigt hann jag bygga upp kunskap om de här frågorna.

Hur går det med meteorolog-rockbandet Spridda Skurars?

– Vi gjorde ett bejublat framträdande på Sweden Rock Festival 2004. Sen dess har vi tyvärr inte haft tid och möjlighet att göra något igen.

Vem är brudmagneten i bandet, är det du eller din meteorologkollega Pererik Åberg?

– Haha! Sedan Pererik klippte sig sägs det att det är han.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag hoppas att jag någon dag, helst i lagom tid tills jag ska gå i pension, får lite mindre att göra. För det betyder att vi är på väg att lösa klimatproblemen.

FAKTA

Namn: Pär Holmgren.

Ålder: 45.

Yrke: Meteorolog och klimatdebattör.

Familj: Fru och tre barn.

Bostad: Radhus i Uppsala.

Inkomst: Eget företag, tar ut 20 000 i månaden.