Det är högtryck i svampskogen

Men utan regn blir den inte långlivad

”håll ögonen öppna” ”Så här års finns svamparna oftast i lite halvöppna lövskogar. På lunchrasten häromdagen sprang jag på två kantarellställen på en halvtimme. Så de finns, det gäller bara att hålla ögonen öppna”, säger svampexpertern Michael Krikorev.
NYHETER

HÅGELBY. Längtar du efter hösten?

Åk till skogen.

Där har svampsäsongen redan smygstartat.

Svampsäsong brukar förknippas med röda löv och höststormar, men inte då – den står redan för dörren. I Hågelby norr om Stockholm stegar svampexperten Michael Krikorev fram genom skogen med bestämda steg.

– Kantareller är vad de flesta kallar för svamp och de har börjat dyka upp. I år har det kommit ganska mycket ganska tidigt, säger han samtidigt som han för grenar åt sidan för att komma fram på stigen.

Svampentusiaster vet att kantareller i princip alltid kommer upp runt midsommar. I år kom de ännu tidigare, troligen på grund av den blöta, höstlika våren.

Halvöppna lövskogar

Plötsligt dyker Michael Krikorev ner under en gran.

– Japp, här har vi dem, säger han nöjt.

En liten samling, små, gula svampar tronar under trädet.

Undertecknad hade aldrig lagt märke till dem.

– Vana svampplockare lär sig var man ska titta. Så här års finns de oftast i lite halvöppna lövskogar. På lunchrasten häromdagen sprang jag på två kantarellställen på en halvtimme. Så de finns, det gäller bara att hålla ögonen öppna.

”Jublar när det regnar”

Sommaren är i full gång, men till skillnad från de flesta andra håller Michael Krikorev inte tummarna för att det soliga vädret ska fortskrida. Regn behövs för att svampen inte ska torka ut.

– Blir det ett långvarigt högtryck utan regn blir inte svamparna så långlivade. Det är bara jag och ett par svampnördar till som jublar när det regnar, säger han och skrattar.

FAKTA

Leta på kyrkogården

Michael Krikorev driver svampguiden.com där folk bland annat kan rapportera in sina svampfynd. Sajten visar att det gula svampguldet redan har hittats över hela Sverige, men framför allt i söder.

Vid den här tiden är det lättast att hitta svamp i ljusa lövskogar. Svampen i barrskog kommer oftast senare.

Michael Krikorev levererar också ett något morbidt tips:

– På kyrkogårdar vattnas det hela somrarna, så där trivs svampen. Särskilt på kyrkogårdar med mycket skogsomgivningar.