Värmerekord i helgen

Klicka på bilden för att en större version.
NYHETER

Under lördagen slås troligen årets värmerekord.

– Det blir nog uppåt 32 grader som mest, säger meteorologen Daniel Fredriksson vid vädertjänsten Storm.

Värmeböljan fortsätter.

Åtminstone över helgen.

– Det varma vädret kulminerar under lördagen. Framför allt i södra Sverige där det blir riktigt varmt, säger Daniel Fredriksson.

Enligt hans prognoser blir det runt 30 grader i större delen av Götaland, Svealand och södra Norrland på lördagen.

– Jag minns inte exakt vad årets värmerekord ligger på, men ett par grader varmare kan det bli. Det blir nog uppåt 32 grader som mest, säger han.

Kallfront i väster

Undantaget är västra delarna av landet där det kommer in en liten kallfront från Norge samtidigt som högtrycket förskjuts österut. Så i Värmland, Dalarna och på västkusten blir det lite svalare. Allra längst norrut blir det i vanlig ordning också något lägre temperaturer.

– Men det är ganska varmt och skönt där också.

Det varma och fuktiga vädret har emellertid en baksida:

– Det finns risk att det bildas åskskurar, framför allt i väster vid gränsen mot Norge.

Svalare i veckan

På söndagen fortsätter solen att steka östra Sverige. I väster däremot glider kallfronten sakta inåt landet.

– Det blir upp mot 30 grader i öster. Men från västra Götaland och längs ett band uppåt genom Norrland går en frontzon som ger gott om regnskurar och en del åska under dagen, och då sjunker temperaturen några grader.

Och sedan är det slut på den extrema värmeböljan – för den här gången. Nästa vecka inleds med svalare och mer ostadigt väder.

– Temperaturen går ner mot 20 grader i södra Sverige och 15–20 i norr. Det blir lite mer traditionellt sommarväder med stackmoln och en och annan regnskur, säger Daniel Fredriksson.

Så soldyrkarna får passa på att njuta de närmaste dagarna. Eventuellt kommer ytterligare en värmevåg lagom till nästa helg, men den prognosen är fortfarande osäker.