Efter värmen: tromb & åska

Stor förödelse runt om i landet

1 av 4 | Foto: Foto: PATRICK PERSSON
malmö Ovädret drar in över Turning Torso i Malmö. Även här orsakade extremvädret problem. Bland annat fick en äldre kvinna föras till Universitetssjukhuset sedan blixten slagit ner i hennes hem.
NYHETER

Tromber, åskoväder och bränder – det är extremvärmens mörka baksida.

I ett sommarstugeområde i Borlänge skapade en kraftig tromb stor förödelse i går.

– Plötsligt började det blåsa lite i parasollen. Sedan låg det träd över både hus och bilar, säger Anders Strömberg, insatsledare vid Räddningstjänsten Dala Mitt.

Den kraftiga tromben som drog fram över Dalarna i går kväll fällde träd på löpande band. Räddningstjänsten fick fullt upp med att röja undan träd på minst 15 ställen och i ett av fallen blockerade träden riksväg 50 mellan Grängesberg och Kopparberg.

Flera bilar förstördes

Värst drabbat blev ett sommarstugeområde strax utanför Borlänge där ett 20-tal tunga tallar föll över både en sommarstuga och tre bilar. Anders Strömberg, insatsledare vid Räddningstjänsten Dala Mitt var på plats för att röja upp i eländet.

– Det var en småbarnsfamilj där när det hände. Som tur var kom ingen till skada. Men det hade kunnat gå riktigt illa, säger han.

Blixt slog ner i huset

De senaste dagarnas värmebölja har också satt i gång intensiva åskoväder och blixtnedslag på flera håll i landet. I Malmö fick en äldre kvinna föras till sjukhus sedan en blixt slagit ner nära henne.

– Hon kommer att stanna kvar på sjukhuset för observation över natten. Hon fick inga allvarliga skador, men man kan känna av blixten ändå, säger Lars Ottosson, akutsköterska på Universitetssjukhuset i Malmö.

Flera bränder

SMHI utfärdade i går en klass 1-varning för kraftig åska i Värmland, Halland och västra Götaland.

De varnar också för att risken för skogsbränder är mycket stor i större delen av Götaland, östra Svealand och lokalt även i södra Norrlands kustland.

I går brann det redan på flera håll, bland annat i skogarna i Ärla i Eskilstuna kommun, där brandmännen i natt kämpade för att få kontroll på en brand som spridit sig över drygt fem hektar.