Målilla varmast i Sverige – igen

1 av 4
Pizzabagaren Besnik Rustemi hade en svettig dag.
NYHETER

MÅLILLA. I Bibelbältet var det varmt som i helvetet i går.

Men allra varmast var det – som vanligt – i Målilla.

– 35 grader ute och över 40 här inne, konstaterade den svettige pizzabagaren Besnik Rustemi.

Småländska Målilla är känd som landets stekhetaste ort. Och aldrig har det varit så varmt i Sverige som det var i Målilla 1947. Den 29 juni det året uppmättes 38 grader.

Gång på gång sedan dess har landets högsta temperaturer mätts i den lilla väderstationen som står på ett fält mitt emot kyrkan.

Skryter om rekorden

I går slog man till med 35 grader. Så varmt har det inte varit någon gång i landet sedan 1994.

I Målilla skryter man gärna om sina rekord. Redan i rondellen vid infarten markerar man sin särställning som landets hetaste ort. Där står en jättelik termometer!

– Många kommer hit för att Målilla är känt för sina höga temperaturer, säger Besnik Rustemi som har hand om Målilla hotell och driver pizzerian.

Bakar pizza i shorts

Hotellets alla fönster är antingen vidöppna eller har helt fördragna persienner. Det gäller att försöka hålla värmen borta från rummen. Det går inte så bra ...

På bottenvåningen bakar Besnik pizza, klädd i shorts och undertröja. Över axel har han en handduk som han hela tiden torkar bort svett med.

– Det får nog bli en kall öl och kalla köttbullar i dag. Nåt varmt klarar vi inte av, säger Johan Sörensen när han beställer åt sig och Anneli och Alexandra Johansson.

– Det är djävligt varmt i dag, säger han.

Passade på att bada

Hela det småländska höglandet hade i går toppnoteringar. Först trodde SMHI att rekorden skulle komma i västra Småland, i Gislaved med omnejd. Hagshult norr om Värnamo låg också länge på höga temperaturer. Men – som vanligt – ”vann” Målilla.

Så mycket folk var det inte ute i samhället. Det var alldeles för varmt. Inte ens i trädgårdarna fanns arbetande eller solande människor.

De flesta hade i stället tagit sig till Hesjön och en idyllisk liten badvik strax norr om Målilla.

– Här är underbart att vara, säger Britta Jönsson medan hon simmar omkring i vattnet som håller minst 26 grader.

34 grader på kvällen

Och Jonat George och hans kompisar dök glatt från hopptornet.

– Om inte Hesjön fanns skulle man inte kunna vara i Målilla.

När Aftonbladet var vid badplatsen vid 19-tiden, och det fortfarande var 34 grader i Målilla, vallfärdade fortfarande människor dit för att svalka av sig.

– Ett kvällsdopp är ett sätt att överleva här, konstaterade Birger Eriksson.

Torrt väder – så sticker getingen ut på äventyr

Det är inte bara människor som njuter av värmeböljan. Även getingarna har börjat dyka upp och den senaste tiden har Anticimex fått en mängd samtal från människor som drabbats av getingproblem.

Ett plus med det torra vädret är däremot att fästingar och mördarsniglar håller sig borta.

ARTIKELN HANDLAR OM