Här fångas Pär av stormvinden

Aftonbladets väderexpert testar nya monsterorkanen

Foto: Foto: ANDERS DEROS
Stadig som en fura Det allt varmare klimatet har gjort de värsta orkanerna allt våldsammare. Nu föreslås en ny grad för de absolut värsta stormarna: Orkan kategori 6, med en medelvind över 78 kilometer i timmen. Aftonbladets väderkolumnist Pär Holmgren testade den nya monsterstormen i Volvos vindtunnel i Göteborg. ”Kraften i vinden är fruktansvärd”, säger han.
NYHETER

Stormarna blir fler och våldsammare i takt med att jorden värms upp.

Nu föreslås en ny grad för de absolut värsta orkanerna: kategori 6.

Aftonbladets väderkolumnist Pär Holmgren testade den nya superstormen.

– Oljudet är obeskrivligt, det går inte att föreställa sig, säger han.

Foto: anders deros
Nöjd stormtestare.

För att testa kraften i monsterorkanen åkte vi till Volvos hårdblåsande vindtunnel i Göteborg, en av de mest avancerade anläggningarna i sitt slag i Europa.

– Vi har testat rullstolar och tält här inne också, och faktiskt även en annan tv-meteorolog, säger Volvos aerodynamiker Tim Walker när Pär tar plats i tunneln.

Anläggningen är i stort sett helt tyst. Det enda som hörs är vinden. Vid 10 meter per sekund, frisk vind, fladdrar det rejält i Pärs hår, men han har inga problem att stå upp.

– Vinden kyler lite, men annars är det här inga konstigheter, säger han.

Sedan spänner vi fast honom i golvet. Och ökar farten.

Vid 20 meter per sekund blåser det halv storm till havs och Pär får kämpa för att stå upprätt.

– Om jag befann mig på havet när det blåste så här mycket så skulle jag känna mig rätt liten. Och då har vi meteorologer inte ens gått ut med en stormvarning. Det är lite skrämmande.

Per börjar glida bakåt

Skinnjacka och skyddsglasögon åker på. Och så vrider vi upp reglagen till full stormstyrka: 24,5 meter per sekund, med kraft att slita upp stora träd med rötterna.

– Otrolig kraft! skriker Pär genom den dånande vinden.

Sedan ökar vi till 33 meter per sekund. Orkan kategori 1 enligt den femgradiga Saffir-Simpson-skalan, med kraft att fälla stora skogspartier. Då börjar Pär glida bakåt. Hans ormskinnsboots skulle göra Keith Richards grön av avund, men ger inget grepp på golvet. Vid 38 meter per sekund blåser han iväg, hjälplöst, utan en chans att stå kvar.

– Bryt!

Pär byter till gympaskor innan vi fortsätter testet.

Andra som varit inne i tunneln har fått nog vid 36 meter per sekund. Då är det svårt att höra och andas och att överhuvudtaget stå upp – även om man står fastspänd.

Men Pär står kvar.

När vi når 38 igen står Pär fortfarande stadigt med sina lånade gympaskor. Till slut är han upp i 50 meter per sekund, orkan kategori 3. Vinden är då lika stark som när den våldsamma orkanen Katrina drog in över New Orleans 2005.

Håret står spikrakt ut från nacken och kinderna fladdrar som plastpåsar. Pär kämpar för att hålla balansen, ihopkrupen som en störtloppsåkare. Utan stålvajern skulle han blåsa in i evigheten på en bråkdels sekund.

– Det är nytt tunnelrekord! hojtar Tim.

”Vinden slet undan min fot”

Till slut får Pär nog och ger oss tecknet att slå av fläkten.

Omtumlad och med håret på ända sammanfattar han testet.

– Jag var på hårdrockskonsert i helgen, men det var ingenting mot det här. Ljudet av vinden är fullständigt öronbedövande. Till slut gick det inte att stå kvar längre. Vinden slet undan min fot när jag flyttade den det minsta, säger han.

– Energin i vinden ökar ju enormt snabbt. När vindhastigheten fördubblas så fyrdubblas energin. Det är helt ofattbart att några byggnader överhuvudtaget stod kvar efter Katrina.

Vad kategori 6, med en medelvindhastighet på över 78 meter per sekund, innebär i ren förstörelsekraft törs han inte ens tänka på.

– Vi nådde ju inte riktigt dit. Men vi satte alla fall tunnelrekord.

FAKTA

Stormar i Sverige under 2000-talet

Gudrun

Datum: 8–9 januari 2005.

Styrka: Orkan kategori 1, 33 m/s.

Skador: Nio människor dödades av stormens verkningar, 75 miljoner kubikmeter skog förstördes och 415 000 hushåll blev utan ström.

Per

Datum: 14 januari 2007.

Styrka: Storm, 28 m/s vid Hanö.

Skador: Tre människor dog av fallande träd, 12 miljoner kubikmeter skog förstördes.

Lill-Per

Datum: 18 januari 2007.

Styrka: Storm, 28 m/s vid Skanör.

Putte

Datum: 19 januari 2008.

Styrka: Svår storm, 32m/s vid Måseskär.

Skador: Stora skador på elnätet, 23 000 hushåll utan ström.

Emma

Datum: 1–4 mars 2008.

Styrka: Svår storm, 30 m/s.

Skador: Sex människor omkom, omfattande översvämningar, vattenståndet 112 centimeter över det normala.

Svenskt vindrekord

I samband med en storm uppe i Tarfala-fjällen uppmättes kortvarigt över 81 meter per sekund.