Brandkåren hinner inte med översvämningar

Kraftigt oväder över Sverige

1 av 3 | Foto: linus ahlborg
NYHETER

Regnet dränkte mellersta Sverige på torsdagen. I södra Stockholm orsakade regnet så många översvämningar att brandkåren inte hann med.

– Det ringer en person i minuten och det är mer än vi kan hantera, sade vice brandchef Anders Edstam på torsdagskvällen.

Nu rör sig ovädret västerut genom landet.

Under eftermiddagen föll mer än 60 millimeter regn över södra Stockholm, vilket är långt mer än brunnarna klarar av att svälja.

Brandkåren i Södertörn fick in så många larm om översvämningar att de inte hann rycka ut till alla.

– Vi kan inte göra någonting. Vi har alla bilar ute och måste prioritera de byggnader och anläggningar där stora värden står på spel. Så tyvärr hinner vi inte hjälpa alla privatpersoner, sade Anders Edstam på torsdagskvällen.

Brandbil skars av

En brandbil blev dessutom avskuren efter att vägen spolats bort.

– De stod och jobbade med att styra undan vatten vid en översvämning. Sen när de skulle ta sig därifån fanns det ingen väg kvar. Så nu sitter de vackert där, säger Anders Edstam.

Mest regnade det i trakterna kring Södertälje och Mariefred. Utanför Södertälje tvingades flera bilister vända på grund av de stora regnmängderna på vägarna. Men flera bilar fastnade i de djupa pölarna som bildats i sänkor och under viadukter.

– Det var säkert 60 till 70 centimeter vatten i den här svackan, vissa försökte gena genom det, men de tvärdog mitt i. Vi fick stanna och putta upp bilarna, säger Fredrik Palm i Södertälje.

Sjö i Kungens Kurva

I Kungens Kurva stannade flera bilar i en mindre sjö som bildats på vägarna.

– På vissa ställen är det nog en meter djupt, om inte mer. Man får bygga om bilen till en båt, säger Linus Ahlborg som kör sin väktarrond i området.

Under eftermiddagen och kvällen rörde sig regnovädret västerut genom landet och i stort sett hela Svealand fick stora regnmängder. Vid 18-tiden öste det över Eskilstuna och klockan 20 var det värsta regnet över Värmland och Västra Götaland, även om det avtagit något.

Vid midnatt hade regnet lugnat sig betydligt och större nederbördsmängder rapporterades bara lokalt.

Under kvällen rörde sig dessutom ett åskoväder västerut upp över mellersta Norrland med flera blixtnedslag i trakterna kring Östersund.

FAKTA

Flera olyckor på grund av regnet:

15.14 Flera bilar får stopp i en större vattensamling vid järnvägsviadukten på Hertig Carls Väg i Södertälje.

15.22 Polisen varnar för att den så kallade Salemsvackan utanför Södertälje är vattenfylld.

17.24 En villa på Älgholmen utanför Dalarö börjar brinna efter ett blixtnedslag.

17.30 En privatperson meddelar att flera bilar fastnat i en större vattensamling vid Kungens Kurva i södra Stockholm.

17.58 En bil med fyra personer hamnar i ett vattenfyllt dike på Ängsgatan i Södertälje. Vattendjupet är cirka 70 centimeter, men ingen rapporteras ha blivit skadad.

18.03 TT rapporterar att flera vägar omkring Nyköping är översvämmade. På länsväg 223 är det helt stopp och på E20 vid Läggesta är det svårt att ta sig fram.

19.39 Stora översvämningar rapporteras från flera håll i Mariefred.