Regnet dränker Europa

15 har dött hittills

Foto: THOMAS PETER/reuters
Polen är ett av Europas länder som drabbats av skyfallen.
NYHETER

Regnet vräker ned över Centraleuropa.

Översvämningar och skyfall har krävt minst 15 liv de senaste dagarna.

I sydöstra Tyskland har omkring 1 500 personer fått fly sina hem.

Regnet fortsätter att ställa till det för Europas befolkning. Regnovädret sträcker sig över ett område som täcker Polen, Tyskland, Tjeckien och baltikum. Total fanns det söndag kväll uppgifter om 15 döda.

I Tjeckien har översvämningarna krävt fem dödsfall – i fredags drunkade tre män i den norra regionen som gränsar till Tyskland och Polen, och i lördags hittades ytterligare en man förolyckad i vattenmassorna. Dessutom saknas tre personer som befaras ha drunknat. Tusentals människor har tvingats evakueras. I städerna Chrastava and Frydlant har människor i desperation tagit tillflykt till sina hustak. Polis har skickat ut gummibåtar och helikoptrar för att rädda de strandsatta.

Ungefär samtidigt drunknade tre män i den tyska regionen Sachsen efter att vattennivån i floden Neisse stigit till rekordhöga nivåer på sju meter. Normalt mäter vattennivån i floden 1,7 meter enligt polsk media. Hundratals har evakuerats från området med gummibåtar.

I Polen har vattenmassorna hittills krävt tre dödsoffer. Värst drabbad är staden Bogatynia, på gränsen till Tyskland, där översvämningarna slitit sönder broar och hus och förstört källare. Staden har för närvarande ingen elektricitet och dricksvatten. I Szczecinek i nordvästra Polen regnade det under lördagen 77 liter per kvadratmeter på bara fyra timmar.

Polisen varnar för att nya regn kan förvärra situationen.

– Det regnar fortfarande mycket och vi ser ingen ljusning, sade tyska polisens talesperson i Görlitz vid floden Neisse som utgör gräns till Polen.

I Litauen har fyra personer mist livet under träd och andra fallande föremål som dragits ned av ovädret.