Skåne under vatten

NYHETER

Regnet vräker ner över sydvästra Skåne. Hundratals källare har rapporterats översvämmade och flera vägar har spärrats av.

Ett kraftigt regnoväder drog in söderifrån över Skåne under morgonen.

SMHI utfärdade i morse en klass 1 varning för skyfall över Skåne, Halland och sydvästra Småland med stor risk för kraftig åska och störningar i trafiken.

Värst drabbat är Trelleborg och kommunen Vellinge i sydvästra Skåne.

– Väg 585 mellan Vellinge och Kämpinge står under vatten så där pumpar vi för fullt, berättar Sonny Persson på Trafikverkets trafikinformation för Skånskan.

Översvämningar

I Trelleborg har hundratals källare rapporterats översvämmade och räddningstjänsten har fått rycka ut med pumpar till invånarna, skriver Sydsvenskan.

– Ring inte 112, uppmanar räddningschefen Kent Naterman. Tidvis har larmnumret varit överbelastat. 112 är till för akuta ärenden och dit räknas inte översvämningar, säger han till tidningen.

Det kraftiga regnet ställer också till svåra problem i trafiken – vägar har spolats bort och bilar drabbats av vattenplaning.

I Trelleborg har Hedvägen mellan Hesekillegatan och Söderslättsgatan stängts av. Det är också problem att komma fram på Järnvägsgatan, skriver Sydsvenskan.

På väg västerut

Ovädret drar nu västerut mot Danmark via Malmöregionen.

– Det mesta av lågtrycket har dragit över Sydskåne och Danmark och som det ser ut nu har det skaplig fart västerut, säger Sten Laurin, meteorolog på SMHI.

I lördags föll det 66 millimeter regn över Malmö på några få timmar, vilket orsakade stora skador på fastigheter och kraftigt översvämmade vägar och gator.