Risk för halka

Kyligt väder med många solchanser i veckan

NYHETER

Torr och kall luft får vi andas i veckan.

Snö och regn är att vänta på en del håll.

– Det kan innebära risk för halka i Svealand och Götaland framåt torsdag, säger Johan Groth som är meteorolog på Storm till Aftonbladet.

Klicka på bilden så blir den större.

Kylig luft har dragit ner över landet och det märks på termometern. Soligast väder i dag väntas i Götaland, även om det kan ta lite tid för dimman att lätta på en del håll.

– Temperaturen blir nära nollan i nästan hela landet. I Norrland får man räkna med flera minusgrader, säger Johan Groth.

Minusgrader

I fjällen, främst norra Norrlandsfjällen, väntas snöbyar medan Jämtland får sin nederbörd i form av regnskurar.

– Annars är det rätt klart väder i hela landet med torr och kylig luft.

Morgondagen bjuder övervägande på klart och soligt väder men sämre väder väntas framåt onsdag.

– Natten mot onsdagen blir det värre. Den som har känsliga blommor ute bör nog ta in dem. Det kan bli tre till fyra minusgrader i hela landet, även om kuststräckorna klarar sig.

Första halkan

Ett mer sammanhängade nederbördsområde drar in över landet under onsdagsdygnet över fjällen.

– Det här kan ge snö ända ner mot Dalafjällen. Nederbördsområdet rör sig ner över landet och passerar över norra Götaland och Svealand under natten mot torsdagen och ger regn där.

Det är då halkan kan slå till på torsdagsmorgonen.

– Om det regnar på natten och klarnar upp på morgonen med låga temperaturer så det kan det bli den första halkan, speciellt i samband med exempelvis broar och vägar vid vattendrag, säger Johan Groth.

Torrt och soligt

Torsdagen bjuder annars på en torr och solig dag i hela landet. Det innebär också att det blir minusgrader i hela landet under natten mot fredagen.

– Sedan till helgen är väderläget lite mer osäkert. Under fredagsdygnet kommer det in ett lågtryck över Nordsjön som kan beröra Skåne, Blekinge och Halland med regn.

Resten av landet får dock fortsatt kallt, torrt och soligt och vädret står sig så under lördagsdygnet. På söndagen väntas dock väderomslag.

– Då kan det dra in ett djupare lågtryck in över landet med snö i norr och regn i söder. Men det är i slutet av helgen.

ARTIKELN HANDLAR OM