Se upp för ishalka

NYHETER

Har du inte bytt till vinterdäck än kan det vara läge nu.

Fram mot kvällen kommer många vägar att frysa på – ishalka väntar.

– Se upp med bilkörning, säger Martin Q Grønnevet, chefsmeteorolog vid väderleverantören Storm.

Foto: FOTO: SCANPIX
Se upp för halkan.

I takt med att kallare luft rör sig söderut över landet kommer vägar som är våta under dagen att frysa på fram mot kvällen och natten.

"Se upp"

SMHI informerar om att många vägar i Svealand och norra Götaland kan komma att drabbas av frosthalka och ishalka. Men framför allt är risken för ishalka stor i Skåne.

– Lågtrycket vandrar söderut och kallare vindar kommer in över Sverige. Det kan bli en hel del nattfrost och halka i natt och under söndagsmorgonen så man bör se upp om man ska ut med bilen, säger Martin Q Grønnevet, chefsmeteorolog vid väderleverantören Storm.

Kallt till veckan

Halkrisken blir allt mindre i takt med att solen tinar upp våta vägbanor under söndagen. Men kommande vecka kan det verkligen vara läge att vinterutrusta både sig själv och bilen. Betydligt kallare luft väntas vara på ingång.

– Under tisdagen blir det snö och regn längs stora delar av ostkusten från Stockholm och söderut. Faller nederbörden som snö kan det faktiskt komma upp till tio centimeter i hela södra Sverige, säger Martin Q Grønnevet som menar att det bästa är att låta bli bilen helt vissa dagar.

– Tisdag verkar absolut inte vara en bra dag för bilkörning.

ARTIKELN HANDLAR OM