Iskallt läge för Sverige

Rysskylan vägrar släppa sitt grepp

NYHETER

Ovädret släpper inte sitt grepp om Sverige.

Iskylan från Ryssland stannar hela veckan.

– Man kan lugnt säga att temperaturen just nu ligger mycket under det normala i nästan hela landet, säger Daniel Fredriksson som är meteorolog på Storm Geo till Aftonbladet.

Foto: STORM
Klicka på bilden för större version.

Det ymniga snöandet har ställt till stora problem i trafiken under hela helgen.

Det massiva snöbältet lade sig i går över områdena runt Vänern och Vättern. Dalsland har drabbats värst. På en del håll föll det över en meter snö. Ovädret blockerade framkomligheten på i stort sett alla mindre vägar.

Plogbilarna i Västsverige arbetade i motvind. På bara 20 minuter yrde vägarna igen.

50-tal olyckor

– Håll avstånden, följ läget på vår hemsida och kolla trafikmeddelanden. Strunta att åka ut om det är besvärligt, säger Lennart Helsing, pressinformatör på Trafikverket.

Bara i Stockholmsområdet inträffade ett 50-tal bilolyckor i går. Det fortsätter att snöa även i dag längs stora delar av ostkusten och sydväst om Vänern och Vättern.

– Vattnet är öppet över Vänern och Vättern och det innebär att det finns risk för snöbyar över dem. Dessa driver in mot kuststräckan väst och sydväst om sjöarna, säger Daniel Fredriksson som är meteorolog på Storm Geo till Aftonbladet.

Snöbyar får man också räkna med längs delar av ostkusten. I Gästrikland, Hälsingland, Dalsland, delar av Östergötland och i Jönköpingstrakten finns det risk för snöbyar.

– Det är dessutom risk för drivbildning på östergötlands- och smålandskusten på grund snöfall och hårda vindar. Det är även blåsigt söderut, mot Skåne och Blekinge.

Rysskyla

Ovädret kommer från Ryssland.

– Ett högtryck ligger med sitt centrum över norra Skandinavien och ger kallt och klart väder på många håll i landet. Det är högtrycket som orsakar den här kylan, säger Daniel Fredriksson.

Med högtrycket kommer kalla vinder österifrån, från Ryssland. Dagstemperaturerna i hela Sverige fortsätter att vara rejält under nollan. Längst i söder blir det 5 till 6 minusgrader. I Svealand kan det bli så kallt som minus 15 grader och i Dalafjällen minus 20 grader.

Snön ligger kvar

Den som har glatt sig åt vindervädret med kyla och snö kan andas ut.

– Snön ligger kvar, det vågar jag lugnt påstå!

Hur ser vädret ut längre fram i veckan?

– Nu är det hyfsat väder med högtrycksdominans, bortsett från lite snöbyar som oroar lite. Men successivt blir det alltmer ostadigt under veckan. Under torsdags- och fredagsdygnet kommer det upp ett nederbördsområde som ger snöfall. Helgen ser rätt ostadig ut med något nederbördsområde som kommer in över landet.

Kommer kylan hålla i sig?

– Temperaturerna ligger på minussidan och det blir relativt små förändringar i vädret under veckan. Men det kommer en liten mildring i norra Sverige under onsdagsdygnet då norra Norrland får en temperatur på mellan fem och tio minus, i stället för runt minus tjugo som det är i dag. Möjligtvis kan temperaturen, högst tillfälligt, gå över nollan i södra Sverige under veckan.

ARTIKELN HANDLAR OM