Värmen kommer i helgen

– men bakslag är att vänta

NYHETER

Vi är många som väntar på vårvärmen – och vi får ge oss till tåls några dagar till.

– Det är bara att hålla ut, säger meteorologen Johan Groth.

På söndag finns det dock hopp om sol och varmare temperaturer i stora delar av landet.

Än är det inte riktigt läge att plantera ut sina växter och plocka fram vårkläderna ur gömmorna. För även om våren ur ett meteorologiskt perspektiv redan är här i stora delar av landet, så låter den riktiga värmen vänta på sig lite till. Den kalla luften ligger kvar över landet i ytterligare några dagar.

– Men redan till helgen blir det mellan 10 och 15 grader i östra Götaland och Svealand, säger Johan Groth.

På söndag får de som bor i södra Sverige riktigt behagligt med upp emot 15 grader. Men norrlänningarna får ge sig till tåls lite till innan de får det varmare.

– Norrlänningarna får en känning av rejält blidväder, men på vår får de vänta lite till.

Kall natt i natt

Under natten mot torsdag får vi minusgrader i nästan hela landet, ända ner till de sydligaste delarna av Götaland. Detta följs sedan av regn eller lätt snöfall över södra Sverige, samt Värmland och Dalarna. Men mildare luft är på väg, och snön kommer snabbt att försvinna.

– Efter det blir det varmare. På fredag kan det bli ända upp till 10 grader ända upp till de sydligaste delarna av Svealand. Och lite längre norrut mellan fem och tio grader, säger Johan Groth.

På lördag drar den mildare luften vidare norrut; det blir mellan 10 och 15 grader i östra Götaland, och även i stora delar av Norrland börjar temperaturen krypa uppåt, och där väntas det bli upp mot fem grader.

Och på söndag kan vi hoppas på sol. Då kryper också temperaturen uppåt i hela landet. Men med det klarare vädret ökar risken för mer kyla.

– Nästa vecka blir det klarare, och då finns det risk för bakslag igen. Vi är precis i gränszonen nu, men efter den kommande kalla natten kommer det att bli plusgrader i dygnsmedeltemperaturer, säger Johan Groth.

Men trots att det finns chans till solglimtar i helgen så får vi vänta på den riktiga värmen ett tag till – även om Götaland får känna på den lite under helgen.

ARTIKELN HANDLAR OM