Solen tillbaka till långhelgen

SMHI: Temperaturer uppåt 20 grader

NYHETER

Regn och rusk kyler av Sverige.

Håll ut – lagom till långhelgen värmer solen igen.

– Det blir soligt och temperaturer uppåt 20 grader, säger Eva Strand, meteorolog på SMHI.

När vi hade vant oss vid sköna maj kom regn och rusk – men redan i dag ljusnar det. I mitten av veckan återvänder värmen med besked i södra halvan av vårt avlånga land, enligt SMHI. Söder om Sundsvall, i Götaland och Svealand, är det störst chanser till soliga dagar från kristiflygare till nationaldagen.

Extra soligt på Ostkusten

Den som vill ha extra mycket solchanser på långhelgen ska dra till Östra Småland och Ostkusten. Öland och Gotland är säkra kort. Däremot får vi vänta på de riktiga svettdagarna.

– I södra delen av landet kommer värme och sol in redan i morgon och på tisdag. Det kan bli lite blåsigt men vid en lävägg blir det skönt, lovar Eva Strand.

Planerar du att fjällvandra under långledigheten kan du räkna med att dra på regnstället. Det fortsätter att vara ostadigt och ruskigt väder med skurar i norra delen av landet. Eva Strands prognoser visar temperaturer på 10-15 grader och kanske ännu lägre i fjällen. Norra Norrland har extra hög regnrisk visar prognoserna.

När vänder det för Norrland?

– De kommer ha någon dag eller kortare period av sol men annars är det först nästa helg det stabiliserar sig med högtryck, lördag och söndag blir det sol och värme, säger Eva Strand som anser att det är en "hyfsat säker prognos" trots att det är långt dit.

Blå himmel i dag

Stockholmare som precis som Orup genom sitt musikaliska örat hört på radion att det är solsken i andra delar av stan redan vid lunchtid kan mycket väl hört rätt. Eva Strand ser redan i dag en ljusning på himlen.

– Jag sitter i Norrköping och här har regnet och rusket dragit förbi och det börjar bli lite blå himmel. Det kommer uppåt Stockholm i dag också. Det blir även chans för lite sol i Östra Svealand och Götaland i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM