Inget rekord- oväder till Sverige

1 av 13 | Foto: Foto: BAX LINDHARDT/SCANPIX DANMARK
söker skydd Ett par försöker komma undan ovädret i Danmark. I dag väntas regnet komma till Sverige.
NYHETER

Skyfall och åska plågade Norden i helgen.

Köpenhamn drunknade i vatten – precis som svenska Johanna Jungevalls källare.

– Det började bubbla upp i toaletten, sedan vällde vattnet in, säger hon.

Ovädret har nu dragit söderut och det regn som drabbar Sverige i dag når inga rekordnivåer.

Översvämningar, förstörda vägar och strömlösa hushåll. Väderkaoset ställde till stora problem i södra Sverige och Danmark.

För Johanna Jungevall, 31, och maken Kristian Mathisen, 36, i Köpenhamn började allt i källaren – toaletten blev plötsligt en fontän.

– Vid 19-tiden i lördags började det bubbla upp från toastolen. Kristian försökte pressa ner handdukar i toaletten och jag sprang som en galning och slängde bort allt vi hade i källaren, säger Johanna Jungevall.

I går hände det igen – och nu är allt som står i källaren är genomdränkt.

– Det värsta är att vi har köpt ett hus lite längre bort där det också varit översvämning. Så vi har två översvämmade källare. Vi är helt slut, säger Johanna Jungevall.

Drottningen drabbad

Flera danska vägar var i går avspärrade och regionaltågen mellan Malmö och Köpenhamn fick rejäla störningar när danska perronger svämmat över.

– Beredskapsstyrkor arbetar för högtryck för att pumpa bort vattnet, sa Thorarin Aggi Thorarinsson vid danska Vejdirektoratet till nyhetsbyrån Ritzau.

Till och med danska drottningen drabbades av ovädret. Blixten slog ner i flaggstången på Amalienborgs slottsplan i lördags och strömmen på slottet kom och gick, skriver BT.

Värsta ovädret på 30 år

Helgens oväder lär ha varit det värsta på 30 år i Danmark.

– I Sverige har vi heller inte haft de regnmängderna på väldigt länge. Den 2 juli 1973 kom det 179 millimeter regn i Söderköping under hela dygnet. Köpenhamn fick 150 millimeter på bara några få timmar, säger John Ekwall på SMHI:s kundtjänst.

Även södra Sverige fick ett rejält åskväder. Men nu har ovädret dragit vidare söderut och det regn som drabbar delar av Sverige i dag kommer inte i närheten av helgens skyfall.

Varmare än normalt

– Det blir grått och stillsamt väder med regnskurar i söder och också i Jämtland och mellersta delen av Norrland, säger Elin Torstensson, meteorolog.

Bästa solchanserna finns på norra västkusten, i Värmland, längs Norrlandskusten och i Tornedalen.

– Det ligger ett åskväder söder om Sverige och det kan möjligen bli lite åska, men inte alls som i helgen, säger hon.

I södra Sverige ligger temperaturen över 25 grader och i norra delen över 20 grader. Det är över det normala för årstiden.