Solklart!

Meteorolog: Värmen kommer tillbaka

Foto: MAGNUS SANDBERG
COMEBACK Än är det inte för sent att ta årets sista dopp. Räkna med Medelhavsvärme nästa vecka. Ali Alonzo, 8 och Philip Axen, 9, badade i lördags.
NYHETER

Ena stunden regnar det, nästa skiner solen.

Men håll ut – värmen kommer tillbaka.

– Med lite tur ser det ut att kunna komma upp ett område med lite Medelhavsvärme, om än i utspädd form, på tisdag nästa vecka, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

Martin Hedberg.

Den senaste veckans omväxlande väder håller i sig.

– Det är ett väldigt likartat väder under den kommande 13-dygnsperioden. Solen tittar bara fram ibland och det kommer några millimeter regn i stor sett varje dag, säger Martin Hedberg.

Fint – ibland

Även om chansen till sol ökar något framåt helgen så går det inte att räkna med att få en strålande fin sensommardag.

– Vi matas med lågtryck västerifrån. Det kan bli fint när solen tittar fram, men det är inga längre stunder.

I början av nästa vecka kan det dock bli lite varmare igen. Ett område med varm luft från Medelhavsområdet är på väg norrut över Europa och ser ut att kunna dra in över Sverige under tisdagen.

– Men det är väldigt utspätt så det blir ingen högsommarvärme att tala om. Det handlar i så fall på sin höjd om att det blir ett par grader varmare.

”Övergångsperiod”

Dagstemperaturerna kommer att ligga stadigt runt 12-13 grader i norr, och 17-18 grader i södra och mellersta Sverige.

– Man kan tydligt se att det här är en övergångsperiod. Vi har lämnat den riktiga högsommarvärmen bakom oss, samtidigt som det är lite för tidigt de riktiga hösttemperaturerna.

Höst enligt den meteorologiska definitionen är det först när dygnsmedeltemperaturen ligger under 10 grader fem dygn i rad.

Än så länge har hösten bara nått fjällvärlden och de inre delarna av Norrland – men nu kryper den snabbt söderut.

ARTIKELN HANDLAR OM