SMHI varnar för mer åska

Vägarna stängs efter regnkaos

1 av 3 | Foto: Tobbe Wåhlin
NYHETER

Kaosvädret med åska, regn och översvämningar har ställt till det rejält på sina håll i mellersta Sverige.

På E18 fick trafiken ledas om vid en av infarterna till Västerås

– Spolbil, handkraft och mankraft hjälps åt för att få bort vattnet, säger Åsa Otto, vägtrafikledare på trafikledningscentralen öst.

SMHI utökade under eftermiddagen sina åskvarningar till att gälla större delen av Götaland.

Regnet har fullkomligt vräkt ner under natten och morgonen vilket har medfört stora trafikstörningar i mellersta Sverige. Värst drabbat är Västmanlands län. Bilar har fastnat i vattendränkta viadukter och polisen har haft fullt upp med att leda om trafiken.

– Halv tio i morse var vi tvungna att leda om trafiken vid korsängsmotet. Då hade det kommit så mycket vatten att det var ohållbart, säger Per Mellberg på polisen i Västerås.

Bilar fastnade i vattenmassorna

Bilar har också fastnat i en viadukt på riksväg 68 i höjd med Fagersta. Även på E4 vid trafikplats Lodby i Östergötland har regnet ställt till så pass stora problem att trafiken fått ledas om.

– Regnet har helt klart påverkat trafiken. Problemen uppstår främst i sänkor och vid viadukter. Vi hjälper polis och räddningstjänst i arbetet, säger Åsa Otto.

Drar nordväst ut

Enligt trafikledningscentralen rullar nu trafiken återigen på riksväg 68 och vid trafikplats Lodby. På E18 är det däremot fortfarande stopp.

– Än så länge har det inte varit så mycket trafik så det har gått bra. Nu har det slutat regna så jag hoppas att vi kan få undan vattenmassorna snart, säger Per Mellberg.

Ovädret har även orsakat mängder med strömavbrott och utlöst brandlarm, säger Västeråspolisen. Just nu väntas regnmolnen röra sig nordväst ut, mot Dalarna.

Nytt åsklarm

Under eftermiddagen utökade SMHI sina varningar för kraftig åska under lördagskvällen och lördagsnatten, skriver TT.

Varning klass 1 gäller nu också för alla Smålandslänen och Öland, Hallands och Västra Götalands län och Östergötland.

Sedan tidigare har meteorologerna varnat för kraftig åska över Gotland dit den beräknas nå redan under sena eftermiddagen eftersom ovädret drar in från öster.