Åskoväder drar in över Sverige

NYHETER

Ett kraftigt åskoväder drog i natt in över södra Sverige österifrån.

Sammanlagt 3 000 blixtar har registrerats över Östergötland och i ett mindre område i Stockholmsregionen, enligt SMHI.

– Vi har ett litet lågtryck som rör sig västerut, i samband med det blir det väldigt mycket åska, säger Erica Thiderström, meteorolog vid SMHI.

Ovädret kommer att röra sig norrut, men enligt Thiderström drabbas Götaland av den kraftigaste åskan.

Tåg inställda

Tågtrafiken i Östergötland och Södermanland drabbades av stora störningar under lördagen och troligtvis under resten av helgen. All tågtrafik ställs in på flera sträckor. Regnovädret har lett till översvämning i ett teknikhus i Norrköping.

– Det är ett stort problem. Tågtrafik och tåginformation styrs från teknikhuset. Vi arbetar för att lösa problemet men det kan kvarstå hela helgen, säger Thomas Pihl, pressinformatör på Trafikverket.

Fjärrtrafiken till södra Sverige leds om via Hallsberg, Falköping och Nässjö.

Östgötatrafiken har stora problem med att kalla in ersättningsbussar på de inställda tågsträckorna – all trafik i området berörs av störningar i trafiken.

– Massor av sträckor har blivit inställda i en tid där många chaufförer är på semester. Därför kan vi inte få tag i så många bussar som vi önskar, säger Sylvia Rydstörm, informationschef hos Östgötatrafiken.

Pendeltrafiken mellan Norrköping och Nässjö står helt still – likaså trafiken på Kustpilen mot Kalmar. Södra stambanan påverkas också av tågstoppet.

– I dag måste resenärerna ha extra stort tålamod och räkna med längre restider i buss, säger Sylvia Rydström.

Enligt Trafikverkets prognos kommer trafiken att vara helt inställd till söndag kväll.

Köpcentrum översvämmat

Flera telefoni- och bredbandsföretag har problem med leverans av bredband, digital-tv och IP-telefoni till sina kunder i Östergötland och Södermanland. Fiberförbindelser har skadads sedan Trafikverkets teknikcentral blivit översvämmad i Norrköping.

Ett trettiotal butiker har svämmat över i köpcentret Hageby centrum utanför Norrköping. Brunnarna pallade inte trycket från nattens regnväder.

Räddningstjänsten i Norrköping har fått jobba på högtryck under hela fredagsnatten och lördagen.

– Vi har haft väldigt körigt med över åttio larm. Det flesta handlar om vattenskador i källare, både i villor och hyreshus, säger Allan Nautras, inre befäl vid räddningstjänsten i Norrköping, till TT.

Arbetsbelastningen har varit så hög att räddningstjänsten inte hunnit rycka ut på alla larm.

– Det har regnat exceptionellt mycket. Hela Norrköping och flera orter runtomkring har blivit drabbade. En del vägar är avstängda på grund av vattensamlingar, säger Alla Nautras.