Sommarvädret skiftar: ”Det åskar om det regnar”

Helgvädret skiftar snabbt när varmluft möter kallfront.

– Den här årstiden åskar det lite när det regnar, säger Juha Föhr, meteorolog på Foreca.

Här blir det soligt, och här faller regnet.

På onsdagen blir vädret ostadigt i stora delar av västra Götaland och västra Svealand. I södra Norrland kan det kännas nästan som höst, där ska det både regna och åska lokalt.

Under torsdagen kommer värmen från kontinenten in över landet. Då drar nämligen ”mycket varm luftmassa in över landets södra del” och rör sig vidare mot nordost över Sverige.

Den allra varmaste luftmassan från Västeuropa väntas inte nå Sverige – men det kan ändå bli sommartemperaturer på uppemot 25 grader och ännu högre i stora delar av södra Sverige, till exempel Götaland, Svealand och södra Norrland.

Arkivbild.
Arkivbild.

Men molnen väntas kika fram redan under dagen.

– En tunn molnslöja lägger sig över landet, säger Juha Föhr, meteorolog på Foreca.

Då väntas regnet falla över västra Götaland och Svealand och i Norrland. På fredagsmorgonen har regnovädret etablerat sig och framför allt norra Norrland blir väldigt blött.

– Varm luftmassa drar sig österut och det gäller en ny typ av kallfront som förorsakar lokalt regn och åska.

Arkivbild.
Arkivbild.

Senare på fredagen drar hela regnområdet vidare österut och före kvällen blir det uppehåll i södra och mellersta delarna, men i Norrland fortsätter det att regna lokalt.

– I helgen rör sig den sydliga luftströmmen österut och det börjar blåsa från väst. Det ger kallare temperaturer och torrare luft i landet.

Det blir soligt och varmt i landet, men några lokala regnskurar kan förekomma, speciellt i de norra delarna.

– Temperaturerna faller något, så man kan inte prata om något sommarväder, men dagstempen är redan på fredagen över 20 grader i östra Sverige, men bara mellan 15–20 i Norrland och ungefär så fortsätter det under hela helgen.

Kallare temperaturer och torrare luft väntas i landet.
Kallare temperaturer och torrare luft väntas i landet.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN