Sommarvärme på nationaldagen

Det deppiga majvädret kommer att följas av ett betydligt mindre deppigt juniväder.

Men även om helgvärmen ser ut att hålla i sig är det oklart om vi har en klarblå himmel när nästa vecka tar vid.

Få personer har än så länge imponerats av det svenska försommarvädret.

Men för att parafrasera en gammal dramatiker: Snart ska vårt missnöjes regntyngda dagar övergå i strålande sommar. Det gäller bara att härda ut fram till helgen.

Mikael Luhr, meteorolog på Klart, prognos visar att ett högtryck kommer att växa in över Sverige i helgen efter en molnig och på sina håll blöt fredag, och sannolikt kommer det att bli gott om sol och sommarvärme i stora delar av landet.

– I Götaland blir lördagen solig och det blir omkring 20 grader. I Svealand väntas sol varvat med moln och 16-21 grader, men klart väder ut med kusten. Upp över Norrland väntas däremot mer moln och 10-15 grader, säger Mikael Luhr.

Däremot kommer fjällen de norra delarna av Norrland att drabbas av en del skurar.

Nationaldagen kan bjuda på sol över hela landet.
Nationaldagen kan bjuda på sol över hela landet.

Goda tider runt Östersjön

Enligt prognosen kommer solen att hålla i sig under söndagen, med temperaturer på 18 till 23 grader. Varmast kommer det att bli i Östersjölandskapen, där värmen kan komma att stiga till 25 grader.

– Den varma luften ser dock inte riktigt ut att nå upp över Dalarna och Norrland, det blir omkring 15 grader och sol varvat med moln samt enstaka skurar, säger Mikael Luhr.

Under nationaldagen, som infaller på måndag, väntas högtrycket att fortsätta och värmen kommer sannolikt att breda ut sig över hela landet.

Risk för moln i Skåne

– I Svealand och Götaland ska det vara mest klart väder och 18-23 grader, men eventuellt kan en del moln nå in över Skåne och Blekinge, säger Mikael Luhr och fortsätter:

– I Norrland väntas det bli klart till halvklart och 11-18 grader, men något svalare och molnigare i Fjällen.

Publisert: