Grillväder och vattenbrist – sen kommer regnet

Att grilla en varm sommardag kan verka som en god idé – men nästa vecka bör du avstå. Det finns risk för skogsbränder och vattenbrist.

–En öppen flamma är ingen god idé just då, säger Forecas meteorolog Anna Latvala.

Värmen ligger kvar i Sverige även nästa vecka. På måndag når tempen i nästan hela landet upp till 25–30 grader, förutom i allra nordligaste Norrland som får runt 20–25 grader.

Det varma vädret och torkan gör att det finns risk för skogsbränder framför allt i Götaland, Svealand och södra Norrland. Att grilla en varm sommardag kan verka trevligt men i veckan bör du avstå.

– En öppen flamma är ingen god idé just då, säger Forecas meteorolog Anna Latvala.

Graderna sjunker sedan något när sämre väder drar in över västra Götaland, Svealand och Norrland. Där kan det också blixtra en del och regna desto mer.

På tisdagen varnas inte längre för skogsbränder, men det finns risk för vattenbrist i Stockholm, Uppsala och delar av Södermanland, enligt SMHI.

Då kommer regnet

Tisdagen blir samtidigt lite blötare och svalare i Götaland med temperaturer på mellan 20–23 grader. På eftermiddagen blir det varmt och soligt i huvudstaden men senare på kvällen kommer regnet som sedan fortsätter uppåt mot Norrland.

Onsdagsvädret blir desto bättre och temperaturerna går upp till 25–30 igen bortsett från i västra Norrland som inte når upp till mer än som mest 25.

Resten av veckan och helgen blir fortsatt varm. När en och annan regnskur drar in över landet kan det bli något svalare, då kan det regna, åska och blixtra en del på torsdagen.

Torsdagen kommer regnet in från söder över Sverige och det kommer att bli regn och åska i Götaland och på kvällen sprider det sig till Svealand. Vädret är fortsatt varmt i stora delar av landet, där det inte regnar blir det uppåt 30 grader.

– Lågtrycket och regnet som kommer med det kan göra att temperaturer blir något svalare, säger Anna Latvala.

Lokala regnskurar kan förekomma i norra Norrland, men det blir inte så blött som i Götaland och Svealand.

Till helgen väntas ett ostabilt men varmt väder med både regnskurar och åska.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN