Så går du upp i vikt

HÄLSA

För dem som behöver gå upp i vikt är det väldigt tröttande att ständigt mötas av blickar och viskningar om anorexi.

Att väga för lite kan vara ett stort problem och är definitivt inte bra för hälsan.

pasta och potatis Väger du för lite är det inte främst fett du behöver utan mer kolhydrater.

- Lyllo dig som kan äta precis vad som helst.

Fast så värst lyckligt känns det inte alla gånger. För en verklig smalis kan det till och med kännas mycket olyckligt.

Kanske försöker "lyllot" förtvivlat att gå upp i vikt utan att lyckas medan omgivningen tittar menande och viskar om anorexi.

Biologiskt normal variant

Man måste inte vara anorektiker för att vara så tunn att man kan gömma sig bakom en flaggstång.

- Det är en biologiskt normal variant att vara smal, säger professor Stephan Rössner.

Han arbetar vid överviktsenheten på Huddinge universitetssjukhus och träffar framför allt människor med mycket allvarlig övervikt.

Men tro det eller ej, det finns faktiskt människor som är avundsjuka på de överviktiga bantarna. Det är lätt att känna sig utanför om man är den enda som kan ta en kaka till - i alla fall när kilon hit och kilon dit verkar vara det enda som intresserar resten av sällskapet.

Det räcker nämligen inte ens att veta allt om hur många kalorier mazariner, persikor, rödvin, choklad och sega råttor innehåller för att delta i samtalet. Är du väldigt smal får du ändå inte yttra dig. Din kroppskonstitution diskvalificerar dig nämligen från allt vad viktsamtal heter.

Och vågar du så mycket som andas om att du gärna skulle vilja gå upp åtminstone ett par hekto så riskerar du omedelbart att bli utfrusen.

Den magra känner sig lätt ensam med sina problem. När andra vill gå ner i vikt känner smalisen precis tvärt om - hon drömmer om några kilon till. Kanske tänker hon att en daglig dos gräddtårta skulle hjälpa för att få upp vikten. Fett ger ju fler kalorier per gram än protein och kolhydrater. Men det är ändå inte bra att äta en massa fett.

- Det förekommer att smala drabbas av åderförkalkningssjukdom, säger Stephan Rössner.

Ökad risk för hjärtinfarkt

Åderförkalkning gör blodkärlen trånga och oelastiska och ger ökad risk för blodpropp, hjärtinfarkt och stroke.

I stället för fett bör de spinkiga satsa på kolhydrater. Många mellanmål med mackor och bullar kan sätta lite hull på skelettet.

Till lunch och middag är det bra att äta stora portioner pasta och potatis. Efter ett par månader bör vikten ha ökat åtminstone en aning. Då är det dags att jaga snyggt till garderoben.

Trist att shoppa kläder

För tvärt emot vad alla normaltjocka tror är det inte ens kul att shoppa kläder när figuren är kurvig som en tandpetare. Inte ens de tajtaste brallor är tajta, kjolar sitter knappt uppe, kavajer hänger som säckar.

Men allt passar ju de trådsmala fotomodellerna? Nja, ofta behövs det nålar för att få kläderna att se snygga ut på bild. I verkliga livet funkar förstås inte sådana knep särsklit bra.

Fyra saker att tänka på om du väger för lite

Träna på ett skönare sätt

+ och - med att vara smal

Eva Tiwe