Nu ska te och pasta fixa figuren

HÄLSA

Smalprodukterna fortsätter att fylla marknaden. De senaste är Redusan, Proti pasta och Thermo Green Tea - preparat som lovar slankare figur på bara någon månad.

har kartlagt naturpreparaten.

Foto: börje thuresson
getingmidja Nu svämmar marknaden över av kosttillskott som ska göra det lättare att gå ner i vikt och få plattare mage.

Det blir allt trängre på hyllorna i hälsokostbutikerna. Nu finns även grönt te som bantningsmedel.

Teets aktiva substans, EGCG, har i USA kallats för "kalorislukaren". Substansen anses öka ämnesomsättningen på ungefär samma sätt som träning. Förbränningen sätter dock inte i gång förrän koncentrationen av EGCG blir tillräckligt hög, vilket innebär att du måste dricka cirka 60 koppar te om dagen för att se någon effekt. Därför säljs grönt teextrakt nu som kapslar.

Får bort fettet på magen

Everycare Sweden, som sköter försäljningen av medlet Thermo Green Tea i Sverige, menar att pillren är så bra att du ser resultat efter bara fyra veckor. Utan att vare sig behöva springa på gym eller äta nyttigt.

- Här i Sverige promenerar vi ganska mycket. Den dagliga sträckan till jobbet räcker för att du ska se skillnad. Och tränar du aktivt blir den mycket stor, säger Shahid Rana, import manager.

- Framför allt får du bort fettet som sitter på magen, vilket är angeläget för många män.

Den andra nyheten på den svenska marknaden, Redusan, är ett rent fiberpreparat.

Pillret tas med vatten i samband med måltid två gånger om dagen.

De marina fibrerna chitosan har i studier visat sig absorbera fett och förhindrar att kroppen bygger på fettdepåerna. Enligt tidskriften Lipids kan fibrerna suga upp fem gånger sin egen vikt av fett och kolesterol i kontakt med vatten. Pillret finns sedan tidigare i USA där det har rönt stor uppmärksamhet.

Proti pasta, slutligen, är egentligen vanlig pasta som proppats full med proteiner. Tanken är att du ska bli så mätt att sötsuget dämpas.

Tveksam till effekten

Genom det stora intaget av protein tappar du fett och inte muskler.

Stephan Rössner, professor i medicin vid Huddinge universitetssjukhus och bantningsexpert, är dock tveksam till de tre medlens förmåga att minska vikten.

Stephan Rössner anser att det framför allt saknas vetenskaplig dokumentation, även om de teoretiska antagandena i och för sig är tänkbara.

- Det återstår att se i svenska studier om de verkligen fungerar, säger Stephan Rössner.

Sara Milstead