Piia Rissanen, 23: Kilona rasade av mig

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Före. Piia Rissanen vägde 85 kilo när hon bestämde sig för att försöka gå ner i vikt med hjälp av dataprogram.
HÄLSA

På några månader lyckades Piia Rissanen, 23, gå ner 21 kilo. Tack vare ett dataprogram.

– Det förändrade mitt liv, säger hon.

Piia Rissanen, 23, från Stockholm började med Hälsovakten i januari förra året. Hon vägde då 85 kilo.

– Jag hade fått en ny pojkvän och det blev lite väl mycket mys i soffan och godis. Plötsligt hade jag gått upp 20 kilo, berättar hon.

Piia fick höra talas om bantning med dataprogram när hon läste en artikel på Aftonbladets hemsida. Hon tvekade först och tyckte att det lät lite ”hokus-pokus”, men beslöt sig för att ge det en chans. Och det var tur.

– Från början hade jag som mål att gå ner 10 kilo. Men på några månader hade jag tappat 21 kilo. De bara rasade av mig, säger hon.

Åt för mycket proteiner

Med programmet kunde Piia knappa in sina kostvanor och få svar på vad som behövde förändras. Bland annat fick hon veta att hon åt för mycket proteiner och för lite fibrer. Det blev också lättare att hålla reda på kalorierna. Efter att ha skrivit in dagens måltider kunde hon snabbt se vad hon hade kvar att förbruka till middagen, utan att gå över gränsen.

– Jag behövde aldrig tacka nej till en middag med vänner för att det var onyttigt. Om jag vid något tillfälle hade ätit för mycket var det bara att låta programmet räkna ut vad man kunde göra för att kompensera det, exempelvis gå en halvtimme.

I dag behöver inte Piia någon dator för att hålla koll på kilona. Vikten ligger på samma nivå, även om hon slarvar lite ibland. Däremot använder hon fortfarande programmet för att få veta vad olika livsmedel innehåller.

– Det har förändrat mitt liv. Och tro mig: Kunde jag gå ner i vikt kan vem som helst, säger hon.

Fler länkar:

Sara Milstead