Koppla upp och gå ner

3 program som hjälper dig till bättre matvanor

1 av 3
HÄLSA

Komiform

Så fungerar det: Programmet hjälper dig främst att lägga om matvanorna. Idén bygger på tre steg: att registrera och analysera dina matvanor, att lära dig äta rätt och att träna och motionera din kropp. Du börjar med att knappa in allt du ätit under tre dagar. Det finns cirka 2 500 olika livsmedel och produkter att välja bland. Sedan tar datorn ställning till om du fått i dig för lite eller för mycket, beroende på din massa och längd. Den tar hänsyn både till kalorier och näringsriktighet. Resultatet redovisas i stapeldiagram. När du har analyserat dina matvanor kommer steg 3. Men Komiform ger dig ingen hjälp med själva motionen, hur mycket du ska träna eller vad. Tanken är i stället att du ska gå en kurs där du får lära dig mer om hälsa och näringslära. Du får då läsa med andra och träffas ungefär sju gånger.

Kostar: 465 kronor.

Finns: Bilda förlag. Du kan också beställa den via www.coop.se.

Det behöver du: Windows 95, 98, 2000 eller NT. Skärmupplösning på minst 800 x 600.

Hälsovakten

Så fungerar det: Hälsovakten består av olika tjänster som kan användas efter behov, till exempel Mat, Matförslag, Motion, Vikt, Översikt, Kalender. Under matmenyn kan du lägga in vad du har ätit under dagen och hur många kalorier du fått i dig. Du får också rekommenderat dagsbehov. På matförslag kan du få tips om vad du ska äta resten av dagen för att hålla formen. Motionsdelen tar reda på hur mycket du har förbränt och vilka aktiviteter som slukar flest kalorier. Genom att sedan använda översikten kan du se hur dina ansträngningar burit frukt genom att skapa ett diagram. Och glömmer du lätt bort mellanmålet är kalendern en fiffig funktion som påminner dig med ett tjut när det är dags.

Kostar: 495 kronor (standard) eller 900 kronor (Hälsovakten plus). Den senare är lite mer avancerad.

Finns: Åhléns eller Akademibokhandeln. Kan också beställas via www.halsovakten.se

Kostar: 495 kronor (standard) eller 900 kronor (Hälsovakten plus). Den senare är lite mer avancerad.

Det behöver du: Pc med windows95/NT eller senare. 800 x 600 i skärmupplösning.

Diet Coach 2000

Så fungerar det: Programmet som är föregångaren till de två andra. Innehåller främst kost- och näringsrekommendationer, också för personer som lider av något hälsoproblem, exempelvis diabetes, allergi och förkylning. Det du kan göra är bland annat att få veta ditt BMI, sätta ihop en matsedel och få reda på näringen i din dagliga kost. Du kan också få ”hälsovärdet” på varje rätt som visar hur nyttig den är. 1 300 livsmedel finns inlagda i databasen. Du får dock vara beredd på att göra mycket själv. Det blir mycket klippa och klistra för att få svar på dina frågor. Tjänsterna ligger under huvudmenyn och du klickar dig på egen hand fram till det du vill veta. Det mesta visas som stapeldiagram.

Finns: Hos Diet Coach International, Box 17028, 402 61 Göteborg.

Kostar: 1 800 kronor plus moms.

Det behöver du: Windows 95, 98, NT, 2000 och XP.

Fler länkar: