Datorbanta

...och tappa kilon vid skärmen

HÄLSA

Vill du tappa kilon utan att lämna soffan? Och dessutom äta gott?

Det går - med datorns hjälp.

Hälsa har kollat programmen som gör dig smal.

Foto: Sara Ringström
Träningsprogram. Med dataprogrammen behöver du inte gräma dig över att du åt för många bullar på fikarasten, de räknar ut hur du kan kompensera kalorierna med motion för att få så här fin figur.

Att gå ner i vikt genom att slå på datorn och knappa in några siffror låter för bra för att vara sant. Men faktum är att allt fler provar just denna metod.

Enligt försäljarna av bantningsprogrammen Komiform och Hälsovakten har efterfrågan knappast varit större.

- Vi har fått en överväldigande respons, säger Richard Markstedt, projektledare på Coop som säljer Komiform.

Programmen köper du som cd-romskivor och installerar själv i datorn. Till att börja med knappar du in alla personliga uppgifter som vikt, längd, ålder och kön.

Balanserad kost

Därefter räknar datorn ut vad du ska äta, hur många kalorier om dagen du behöver, vilka maträtter som du helst bör undvika, och så vidare.

Genom att föra dagbok över dina matvanor kan du få exakta rekommendationer om hur du ska nå idealvikten och samtidigt äta en balanserad kost.

Den stora fördelen med "datorbantning " är att det är enkelt. Allt kan du sköta hemifrån soffan. Och i stället för att gräma dig över den där lilla tårtbiten som bara slank ner kan du med matematikens hjälp räkna ut hur du kompenserar för kalorierna med motion.

Nackdelen med metoden är kanske främst disciplinen - att verkligen komma till skott.

- Vi brukar rekommendera våra kunder att gå med i en studiecirkel för att få lite hjälp, säger Richard Markstedt.

Och tekniken då?

Om du inte är van vid datorer - oroa dig inte. De flesta program är faktiskt löjligt enkla att följa. Allt du behöver är en hyfsat modern pc. Sedan är det bara att köra!

Fler länkar:

Sara Milstead