”Vad är egentligen powerwalk?”

Läs hela chattet med Fredrik Paulún, expert på fettförbränning

HÄLSA

Vilket kosttilskott bränner fett bäst? Tappar man konditionen om man inte kan tränar på en vecka? Är det bättre att äta skumgodis än ren choklad? Dessa och fler frågor får du svar på.

Saga säger: Du skriver att man ska äta lite protein innan man går ut och och promenerar, för det sätter fart på fettförbränningen. Hur går det till? Vad är det i protein som ökar förbränningen?

Fredrik Paulún säger: Protein ökar utsöndring av fettförbrännande hormoner samtidigt som det sparar muskelmassa. Därför är det bra.

henrik säger: vad jag dock har lite problem med är att allt stár mätt i gram och procent.. tyvärr har jag ingen aning om hur mkt protein, kolhydrater och fett jag sätter i mig! var kan jag fá reda pá vad olika saker innehåller?

Fredrik Paulún säger: livsmedelsverket har en liten bok som heter Vikttabell. Den kostar mindre än hundra kronor och går att beställa från livsmedelsverket. kan även beställas från www.fitnessbocker.com.

Kenta H säger: Om man börjar som helt otränad, när kan man börja med intervallträning?

Fredrik Paulún säger: Intervallträning är en ganska avancerad träningsform och du bör ha tränat upp din grundkondition under 4-8 veckor.

Saga säger: Varför ska man variera det dagliga kaloriintaget om man vill ha en bättre fettförbränning?

Fredrik Paulún säger: Kroppen vänjer sig vid alla energiitag och om du vill bränna fett får du inte äta för lite. Därför lägger man inte en så kallad "äta dag" under dietperioder.

mia säger: vad är egentligen "powerwalk"? vad ska det "innehålla"?

Fredrik Paulún säger: Det är promenad med mer kraftfulla steg. Du ska trycka ifrån stegen ordentligt och många har lätta vikter i händerna (ca ett halvt kilo). Allt för att maximera fettförbränningen.

nnw säger: hej, jag undrar är det bättre att äta chokladdoppat skumgodis än att äta ren choklad?

Fredrik Paulún säger: Ja, om du enbart tänker på vikten. Choklad innehåller mycket energi, vilket kan ge viktökning. Men samtidigt finns det mycket nyttiga ämnen i choklad.

Kenta H säger: Hur mycket tappar man i kondition om man inte kan tränar på en vecka?

Fredrik Paulún säger: Man behöver inte tappa någonting. Om du inte tränar på en till två veckor kompenserar kroppen genom att frigöra uppbyggande hormoner, som testosteron och tillväxthormon.

My säger: Hej!Jag är en tjej på 31 som sedan i augusti försökt gå ner lite (ca 5kg) i vikt genom Viktväktarna samt träning. Jag äter enligt pointsmodellen, dvs mkt grönsaker, fisk o pasta/ potatis och tränar (styrkaeträning, aerobics samt löpning varvat med simning o promenader)och äter inte godis sedan i augusti. Jag har även dragit in på efterrätter o alkohol ( i enlighet med pointsmodellen). Trots detta går jag inte ner i vikt (har väl tappat cirka 2,5 kg totalt). Vad gör jag för fel?

Fredrik Paulún säger: Viktväktarna fungerar för en del men inte för alla. Trots allt har du ju gått ned i vikt. Vill du fortsätta måste du göra någon förändring. En av de viktigaste faktorerna kallas glykemiskt index, som styr både fettförbränning och aptit. Du hittar information på min hemsida www.paulun.com.

Leopard122 säger: Hej Fredrik!

Morgonpromenader är ju effektivare än kvällspromenader för fettförbränningen. Men om man inte har möjlighet till MP utan måste gå KP, hur ska kostupplägget var före en kvällspromenad? Samma som före en morgonpromenad?

Fredrik Paulún säger: Om du går kvällspromenad behöver du inte alls tänka på kostupplägget innan, ät bara som vanligt. Promenaden är ändå mycket effektiv.

Mike säger: Är det lämpligt ur fettförbränningssynpunkt att konditionsträna Aikido och Karate 5 ggr / veckan ?

Fredrik Paulún säger: Ja definitivt. Båda träningsformerna bränner fett effektivt. Träna dock inte mer, eftersom risken för överträning då ökar.

Saga säger: Vilka är de fettförbrännande hormonerna som utsöndras vid intaget av protein?

Fredrik Paulún säger: Glukagon och tillväxthormon.

goodguy säger: halloj, vilket kosttilskott bränner fett bäst?

Fredrik Paulún säger: Det finns inga mirakelmedel. Men CLA och Pyruvat brukar ge viss effekt. De finns i hälsokostbutikerna.

bengan säger: Jag har fått information om några ämnen som kan påskynda förbränningen, vill kolla med dig om det är buffel och båg eller sanning. Ämnena är: L. Carnitine, Spiruline & Ficus Caricae

Fredrik Paulún säger: L. Carnitine kan eventuellt sänka fettförbränningen. (Det beror på att effekten av kroppens sköldkörtelhormon minskar.) De andra tillskotten gör varken till eller från.

anne säger: hej fredrik. Jag har hört från många att ananas ska vara bra för ämnesomsättningen och att det rensar kroppen, stämmer det?

Fredrik Paulún säger: Nej, men det är ändå nyttigt.

Johanna säger: hej

vilken är den effektivaste täningen för att få maximal fettförbränning, när man vill gå ner i vikt. Går på vikt väktarna och har lyckads gå ner 12 kilo. Men det är fortfarande jobbigt med träning. Jag cyklar en del och simmar och promenerar. Är det bra?

Fredrik Paulún säger: Det bästa är att träna lite styrketräning och lite fettförbränningsträning. Varva gärna din nuvarande träning med att varannat pass träna styrka, hemma eller på gymet.

Fwatten säger: Varför påstår exempelvis viktväktarna att potatis är bättre basföda än pasta, när pasta har lägre glykemiskt index?

Fredrik Paulún säger: Potatis mättar bra. Men jag anser ändå att pasta är bättre vid viktminskning.

Karin Carlsson