Maria, 21: Andra bantare hjälpte mig

HÄLSA

Ibland är inspiration allt som krävs. Maria Andersson, 21, från Ljusdal hittade sin i en personlig pärm. Den blev sporren som hjälpte henne gå ner 43 kilo.

Foto: privat, stig andersson
Maria före: 115 kilo, efter: 70 kilo.

Maria Andersson hade redan provat allehanda olika bantningsmetoder när hon beslöt sig för att sätta ihop ett eget system. Det senaste året hade hon lagt på sig kraftigt, särskilt sedan hon fått barn. När hon var som störst stod vågen på 115 kilo. Att bekämpa övervikten blev en fråga om motivation och viljestyrka, ett problem som hon löste på ett originellt sätt.

– Jag kom på idén med en egen, personlig pärm. I den samlade jag tidningsurklipp på personer som lyckats gå ner i vikt. Så fort jag såg en sådan artikel klippte jag ut den och satte in i pärmen, berättar hon.

Inspirerad av artiklar

Klippboken blev den inspirationskälla som fick Maria att ändra sina kostvanor. Hon började äta tre riktiga mål om dagen samt två mellanmål. Hon hittade också kraften att motionera: 45 minuters promenad ett par gånger i veckan. Resultaten av ansträngningarna förde hon in i pärmen.

– Jag hade en tabell där jag fyllde i min egen viktnedgång vecka för vecka. För varje kilo jag gått ner belönade jag mig själv genom att rita dit en blomma.

Lyckades stå emot

I takt med att pärmen blev allt fylligare rasade kilona av Maria. När godissuget kom över henne slog hon upp sin bok och läste artiklarna, om och om igen.

– Det hjälpte mig att stå emot. Jag visste ju att det inte var värt en chokladkaka att gå upp två kilo, säger hon.

Sedan starten för ett år sedan har Maria gått ner 43 kilo. Efter månader av kämpande är hon mycket nära idealvikten, 70 kilo. Förhoppningsvis har hon nått den när den här tidningen går i tryck. I så fall återstår bara kronan på verket: att lägga till den bästa artikeln, den om henne själv.

Sara Milstead