– Jag gick ner 10 kilo och blev pigg

1 av 2 | Foto: Lina Olsson
Efter. Lotta, 27, var inte direkt överviktig innan hon började med tallriksmetoden men kände sig ofta trött och på dåligt humör.
HÄLSA

Lotta, 27, tröttnade på att alltid vara trött.

Tallriksmetoden blev nyckeln till ett piggare liv. På köpet gick hon ner tio kilo.

Lotta, 27, hade en längre tid funderat över sitt välbefinnande innan hon bestämde sig för tallriksmetoden.

- När jag studerade var jag mer fysiskt aktiv, men sedan jag började jobba har jag blivit mer stillasittande. Jag hade även mindre tid och mindre ork att träna, men tidsargumentet är väl lite dåligt. Man kan ta sig tid. Jag var alltid väldigt trött och ofta på halvdåligt humör. Jag kom hem från jobbet, åt och gick och la mig.

Åt oregelbundet

Lotta jobbar som projektledare på en PR-byrå och hennes matvanor var ganska typiska för en stressad yrkeskvinna.

- Jag åt oregelbundet och utan mellanmål och ibland var jag så hungrig att kunde slänga i mig en halv påse ostbågar medan jag lagade maten. Jag åt inte så mycket kakor, men en hel del snacks. Jag lagade maten med mycket fett, massor av grädde, olja och crème fraîche. Frukosten slarvade jag också med, det blev en fralla vid skrivbordet.

Under påskhelgen bestämde hon sig för att börja äta sundare och ge sig själv en chans att må bättre. En väninna som är dietist hjäpte henne att lägga upp en plan baserad på tallriksmetoden.

- Det var den enda metod jag trodde på. Jag hade hört talas om den tidigare, men aldrig använt den. Metoden är logisk och enkel, ingen räkning, bara sunt förnuft.

Lotta började äta ordentliga frukostar med flingor. Luncher och middagar bestod till exempel av kyckling, ris och grönsaker.

- Jag gick ner 10 kilo, men den största vinsten är att jag är så mycket piggare. Jag somnar inte längre under niofilmen på teve utan kan se slutet på den.

För andra som vill testa metoden tycker Lotta att det finns saker som är viktiga att tänka på.

- Man ska inte späka sig. Man måste förstå att det tar tid och ge sig själv den tiden.

4 enkla tips som ger lättare och godare mat

Sofia Larsson