Går man upp i vikt av socker?

Dietisten Anna Olsson svarar på nätläsarnas frågor

HÄLSA

Susanna säger: Vad anser Du är det som försämrar folkhälsan idag när det gäller kosten?

Anna Olsson säger: Om man ska uttala sig generellt så ser man att svensken äter för mycket fett och för lite grönsaker i förhållande till vad man gör av med. Men detta är individuellt, och ska man få ett individuellt svar så får man gå till en dietist. Det är också lite olika faktorer för olika personer. Men många äter fel och rör sig för lite.

Malin76 säger: Hur är det med socker? Går man upp i vikt av det? Man hör så mycket olika saker hela tiden.

Anna Olsson säger: Vad man går upp i vikt av är om man äter för mycket kalorier jämfört med behov. Sen är socker väldigt energirikt och äter man för mycket går man upp i vikt.

Åsa säger: Jag är 31 år och lite överviktig och har faktiskt aldrig behövt banta förrän nu, men nu när jag behöver det så har jag så svårt att lägga av med sötsaker, kakor mm. Vad ska jag göra för att detska bli roligare och lättare att banta. Jag behöver gå ner minst 15 kg.

Anna Olsson säger: Då skulle jag rekommendera att du går till en dietist som lägger upp en individuell handlingsplan.

Susanna säger: Hur mycket fett anser du att man ska få i sig varje dag?

Anna Olsson säger: Man brukar säga 30 energiprocent. Så av alla kalorier man äter ska en tredjedel komma från fett. Vi behöver fett också, men många ligger över. I genomsnitt ligger svensken på 37 energiprocent.

Matte16 säger: Hej Anna. Du, jag undrar, vilket sätt är bäst för en 16årig kille att gå ner 5-6kilo?

Anna Olsson säger: Det är lite svårt att säga det utan mer information. Det beror på hur du äter, om du tränar och hur ditt liv är för att jag ska kunna komma med råd.

Rikardl säger: Hur mycket bättre är olivolja om man jämför med smör?

Anna Olsson säger: Varför man pratar om att olivolja är bra är att det innehåller omättat fett, det som kallas "det goda fettet". Medan smör innehåller mättat fett, det som kallas "det onda". Det omättade sänker blodfetterna. Då kan det förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Det omättade innehåller lika mycket kalorier, men fettet är en bättre kvalitet. Alla oljor, som rapsolja och matolja, är bättre än smör.

lisen säger: vad innebär det att ta kontakt med en dietist, har ni olika inrikting, kostar det något, etc.?

Anna Olsson säger: Vad man kan göra är att gå inte dietisternas riksförbunds hemsida www.drf.nu och där kan man gå inte på en förteckning och hitta närmaste dietist. Då kan man ringa och boka tid och det kostar givetvis pengar men inte så vansinnigt mycket. Det kostar mellan ca 60-600 kronor per tillfälle.

Malin76 säger: Övervikten ökar hos folk, men det gör anorexia också. Ska vi verkligen banta mer?

Anna Olsson säger: Vissa personer behöver gå ner i vikt, men banting har en negativ klang. Återigen är detta individuellt. Vissa behöver gå ner i vikt, vissa behöver gå upp i vikt. För många betyder banting extrema dieter, det är inte detta det handlar om - utan att gå ned i vikt på ett långsiktigt sätt.

Kenta H säger: Käka som vanligt och dra ut i skogen på en promenad i en timme om dan (har man inte tid så får man prioritera). Motion måste väl vara det bästa för att gå ner i vikt?

Anna Olsson säger: Kombinationen bra mat och motion är det bästa sättet att gå ner i vikt. Därför att maten äter vi flera gånger per dag och med ganska enkla medel kan man påverka det man äter.

lillstrumpa säger: vad anser du om ketogena dieter ?

Anna Olsson säger: Det ligger utanför mitt specialområde och jag hänvisar till dietister som är specialister inom detta område.

Kenta H säger: Vad har matindustrin för ansvar som säljer en massa onyttigt, som vi sen proppar i oss?

Anna Olsson säger: Jag tycker att industrin har ett ansvar att ta fram produkter som gör att vi kan hålla en bra vikt. Där finns mycket bra på gång och då tänker jag framförallt på functional food. Men det är väldigt viktigt att det finns forskning som stödjer de produkter som tas fram.

Millan säger: Vad gör man åt överviktiga barn?

Anna Olsson säger: Jag rekommenderar att man tillsammans med en dietist försöker rätta till problemet. Ofta när man tittar igenom vad barnet äter så ser man väldigt tydligt vad det är som gör barnet överviktigt. Det är extra känsligt när det gäller barn, därför är det viktigt att inte experimentera på egen hand.

Valetta säger: Finns det något man kan undvika att äta för att slippa celluliter?

Anna Olsson säger: Nej det finns det inte. Inte som det finns vetenskapligt belägg för.

Annie säger: Vegetarisk kost, kan det hjälpa mot övervikt?

Anna Olsson säger: Det kan hjälpa om den är rätt utformad. Men vegetarisk kost betyder inte lika med att man går ner i vikt. Den kan vara lika fet som vanlig kost.

Anna Olsson säger: Många tror att man går till dietist för att man är överviktig, men det kan också vara bra om man är t.ex. vegetarian eller har någon sjukdom. Men också om man av ren nyfikenhet vill veta: får jag i mig alla vitaminer eller mineraler. Eller om man vill gå upp i vikt. Tack för era intressanta frågor.

Karin Carlsson