- Jag gick ner 8 kilo

Maria, 21, provade en egen smalmetod och hittade formen

1 av 2 | Foto: Karl Melander
efter: 56 kilo
HÄLSA

Maria mötte kärleken och gick upp 14 kilo på ett halvår.

Varken näringspulver, bantning eller andra "mirakeldieter" hjälpte mot de envisa kilona.

Men när hon skapade en egen metod gick hon ner 8 kilo.

När Maria Süstler, 21, träffade sin pojkvän hade hon extra small i kläder.

- Så här i efterhand kan jag nog tycka att jag åt för lite då. Genom min pojkvän, som är från Syrien, kom jag i kontakt med en helt annan matkultur. Bara frukosten kunde bestå av hembakt bröd, oliver, olja, jättesött te och fetaost. Man åt i någon timme och sen var det dags för lunch. Mat var en njutning, på gott och ont, säger Maria.

Hon gick upp från 50 kilo till 64 kilo på sex månader. Första reaktionen var att använda sig av någon beprövad metod.

Testade "mirakeldieter"

- Jag testade näringspulver och andra "mirakeldieter" för jag trodde att jag skulle få resultat snabbt. Men det fick jag inte och jag tyckte bara att det var äckligt. Man är dömd att misslyckas om man inte tycker att maten man äter är god. Jag kände att jag var tvungen att göra min egen metod, säger Maria.

Hon började med att sluta röka. Därefter lärde hon sig mer om näringslära för att se vad som var fel i hennes kosthållning. Med sina nya kunskaper i bagaget lade Maria om sina matvanor.

- Tidigare drack jag mycket läsk, juice och saft, nu är det vatten som gäller, 4 liter om dagen. Jag åt aldrig frukost och blev vrålhungrig på lunchen och slängde i mig pizza, kebab och annan snabbmat. Numera lagar jag helt vanlig mat men jag har alltid en tanke bakom. I en veckas kost tänker jag på att det ska vara variation.

Hon har också bytt standardmjölken mot lättmjölk och slutat dricka kaffe. Före maten ser hon till att ha ätit ett fruktmellanmål.

- Nu står jag på 56 kilo och jag vill inte tillbaka till min gamla vikt, jag vill bara vara vältränad och sund. Jag kan gärna gå upp i vikt om jag får mer muskler.

Viktigt med träning

Träningen är viktig för Maria. Efter en intensiv startperiod, då hon var arbetslös och kunde träna fyra - fem gånger i veckan, har hon hamnat på tre.

- Jag hade aldrig tränat tidigare, det var nog därför jag fick så stor effekt. De första fem kilona gick jag ner på några veckor. Sen gick jag ner tre kilo under två månader, berättar Maria som oftast tränar styrketräning i grupp, med mycket fettförbränning och muskelbyggande.

Några gånger har det känts riktigt tufft och Maria har då varit nära att ge upp.

- Men när man får ett återfall är det ingen idé att deppa ihop och slänga i sig mat. Man ska bara ta det lugnt och skaffa sig ny inspiration genom att läsa hälsoartiklar eller prata med någon som kan peppa en, säger Maria.

Marias 12 bästa tips

Sofia Larsson