Gå ner i vikt med milkshake

HÄLSA

Gå ner 1-2 kilo fett i veckan.

Den nya femstegsmetoden ger inga falska förhoppningar. Men den kräver att du har bestämt dig för att gå ner i vikt. Målet är att öka dina kunskaper om kost och näring.

Foto: Stefan Mattsson
Den som vill tappa kilon ersätter till att börja med två av dagens tre måltider med en slags milkshake, som näringsmässigt motsvarar en måltid, kombinerat med träning.

Med hjälp av måltidsersättningsdrycker, en personlig rådgivare och massor av övertygelse kan du tappa mellan ett och två kilo fett i veckan. Femstegsmetoden är varken en mirakelkur eller hårdbantning.

– Vi ser övervikt som ett livsproblem. Även om man lyckats gå ner i vikt en gång ligger problemet latent och då måste man lära sig att leva med det, säger Kerstin Winkler, sjuksköterska och sakkunnig på Prenet, företaget som lanserat metoden.

Ska öka kunskapen om kost

Jojoeffekten är kroppens värsta fiende och ett vanligt fenomen för den som testat olika bantningsmetoder. I början tappar man ett gäng kilon, men så fort vi tycker att vi är klara och börjar äta som vanligt kommer extrakilona krypandes tillbaka.

Femstegsmetoden tar därför fasta på att den överviktiga med rådgivarens hjälp ska förändra sina kostvanor och öka sin kunskap.

Man ser övervikten som ett permanent problem som kräver långsiktighet och - framförallt - nya levnadsvanor.

Femstegsmetoden finns på friskvårdsanläggningar, läkarmottagningar och hos dietister runt om i landet.

Många rådgivare väljer också att kombinera programmet med att ordinera träning.

Bantaren ersätter till att börja med två av dagens tre måltider med en milkshake som näringsmässigt motsvarar en måltid. Drycken fås hos rådgivaren som sedan följer upp viktminskningen med undersökningar varannan vecka.

Vi är noga med att de vi samarbetar med har förkunskaper - de är dietister, läkare eller friskvårdare, säger Kerstin Winkler.

Vid varje besök mäts klientens cellmassa och andelen vatten, fett och muskler analyseras.

- Allt för att hålla rätta värden och se att ingen muskelmassa går förlorad under bantningen. Det är fettet som ska bort.

Tre mål mat om dagen

Efter hand som bantaren lär sig mer om kost och näring byts bara en måltid mot måltidsersättningen milkshake. Programmet har ingen tidsbegränsning, viktminskningen sker i den takt som passar klienten bäst och uppföljningsfasen är livslång.

- En viktig del är också att lära den överviktiga att hon får äta tre mål mat om dagen, varken mer eller mindre. Det handlar om att ändra vanor helt, och att inte småäta är ett enkelt sätt att kontrollera fettintaget.

5 steg till drömvikten

Anna Bengtsson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM