Nätläsarna: Så ska vi förändra vår livsstil

"Idrotta och skippa pizzan!"

HÄLSA

Läsarna mejlade sina tips till aftonbladet.se om hur vi ska förändra vår livsstil för att gå ned i vikt och må bra.

Alla borde ta en promenad varje dag, lära sig att laga mat god från grunden och inte käka så mycket snabbmat. Dansa, dansa, dansa - det är livet och glöms ofta bort när det tipsas om friskvård! Det är bra för allt!

Christina

Mera motion är ju det självklaraste. Helst borde man införa program som förs in på arbetstid, eftersom de flesta inte har tid efter jobbet, på grund av familj med mera.

David

Släng ut TV:n!

Mats

Gör som jag - lär dig äta rätt mat och rätt mängd. Visserligen har jag en bit kvar till min idealvikt, men jag ser att det hela tiden går åt rätt håll - och då bli jag glad och på bra humör.

Motionera mer - promenera 1 timme om dagen. Drick mycket vatten. Det hjälper dig att bearbeta maten - och om du äter rätt kost ökar förbränningen.

Ät ingen skräpmat, feta halvfabrikat etc. Ät mycket frukt! Om du känner dig hungrig - försök med ett glas vatten innan du äter något.

Ät inte så mycket godis och kaffebröd.

Upptäck naturen! Älska mer!

Torsten

Människor i dag äter i regel bara snabbmat. Det går knappast att få alla att ändra på sitt beteende, därför anser jag att de som gör mat till andra också har ett ansvar för att det inte är hälsoskadligt.

Magnus

Sänk matvarupriserna! Då en chipspåse kostar cirka 15 kronor och en färdig microvågs-middag från tex. Findus (som ändå inte mättar tillräckligt) kostar 25 kronor, är valet lätt.

Är man stressad och deprimerad, ger chipspåsen mer tröst än riktig mat. Ska man som singel / ensamstående själv laga till en middag, brukar råvarupriset uppgå till minst 50-60 kronor.

Det bidrar till att köpa en hamburgare för 50 kronor och slippa ödsla tid på att laga maten själv.

Johan

Att gå med i viktväktarna är ett bra sätt att gå ned i vikt. Där får man lära sig att äta rätt och hur man får en sundare livstil.

Man behöver inte vara överviktig för att vara med där utan man kanske vill lära sig att hålla vikten.

Sofia

Barnen äter konstant. När jag är hemma hos andra barnfamiljer kommer barnen hela tiden och säger "Jag är hungrig". Då får de svaret: " Ta dig en skorpa eller en glass". De äter hela tiden.

Inte nog med att man kan bli tjock man får dessutom dåliga tänder av att äta hela tiden.

Glass och pommes frites verkar ha blivit en vardagsvara för vissa.

Helena

Alla är så " bekväma" idag: Rostar lite smörgåsar, gör snabbmiddag ( färdiga köttbullar och mos) och strunta te.x i grönsaker.

Jag tror att det gör att barnen ökar i vikt. Det som inte mättar med grönsaker och frukt, tar de igen med smörgåsar eller annan mat som går snabbt.

Noena

Jag tror att viktökningen hos män är följden av att barn spelar dator- och tv-spel istället för att springa i skogen och spela fotboll.

Samtidigt gör sittandet att folk blir slöa och därför köper man pizza och snabbmat, istället för att laga riktigt mat.

Själv sitter jag hela dagarna framför datorer nu, men jag tränar också varje dag. Sedan jag ökade träningsdosen har jag mått betydligt bättre.

Idrotta mycket, skippa pizzan och ät frukt istället för godis, då blir folket smalare!

Jan-Erik

Ta hjälp av viktväktarna och ät regelbundet med riktig frukost. Det är det allra viktigaste - välj bort pizza, skrovmål och feta såser.

Man måste ändra livsstil, annars går man upp i vikt lika fort som man går ner.

Det handlar inte bara om utseende utan man måste tänka på att inte vara som en soptunna. Tänk på hur alla organ mår av all skitmat. Vi är som en motor som måste ha bränsle, men det ska vara rätt sorts bränsle,

Jag har nu gått ned 10 kg och nått min målvikt och har ett underbart liv med kanongod mat.

Jag kommer aldrig att gå upp i vikt mer.

Annika