”Gå ner i vikt med milkshake, det låter ju som en dröm”

Chatt med Kerstin Winkler, sjuksköterska, om femstegsmetoden

HÄLSA

Kerstin Winkler säger: Hej, nu är jag här och hoppas att jag ska kunna svara på så många frågor som möjligt.

Sara säger: Vad är femdagarsmetoden för något??

Kerstin Winkler säger: Det heter inte femdagarsmetoden utan femstegsmetoden. Man lär sig successivt nya vanor, vilket tar tid. Under denna tiden har man hjälp av sin personliga rådgivare.

ab-läsare säger: kan alla människor gå ner i vikt?

Kerstin Winkler säger: Ja.

Gurkan säger: Hej! Gå ner i vikt med milkshake, det låter ju som en dröm?

Kerstin Winkler säger: Milkshaken är en hjälp när man vill gå ner i vikt. Det är alltid förenat med att förändra sina kostvanor och viktnedgången ska bli bestående.

Therese säger: Vad är det för typ av milkshake? Är det baserat på pulver likt Nutrilett?

Kerstin Winkler säger: Det är ett pulver baserat på mjölkprotein, vilket ger milkshaken sin goda smak och perfekta näringssammansättning. Nutrilett är gjort på soja.

Håkan säger: Hej. Jag är en kille på tjugo ett år. Jag har också problem med vikten, jag är för smal. Jag är hundra sjutio sju cm lång och väger bara sextio kg. Jag har provat att dricka nutridrink som jag köpte från apoteket men det hjälpte inte så värst. Har du några tips på att gå upp i vikt snabbt.

Kerstin Winkler säger: Snabb viktuppgång tror jag inte är bra för kroppen. Utan en successivt ökning av kaloriintaget och att öka fettintaget (det vegetabiliska fettet) är att rekommendera. Du bör också gå till en läkare och kolla att du är frisk.

akro säger: Är det inte dumt att predika pulverdieter, när många snarare skulle bli hjälpta av en bättre kost, a la Viktväktarna?

Kerstin Winkler säger: Viktproblemet är så stort och alla människor så olika. För vissa är vikväktarna bra. Men alla har inte tid att änga åt matinköp och matlagning. Med Prenet-metoden lär man sig långsamt nya matvanor med hjälp av att två måltider ersätts med milkshake. Det är som kryckor för den som brutit benet. Målsättningen är alltid att äta vanlig rätt sammansatt kost.

Milky säger: Hello, jag är laktosintolerant, kan jag äta shaken?

Kerstin Winkler säger: Ja. Ersätt mjölken med havremjölk, låglaktosmjölk eller sojamjölk.

Kristin säger: Hejsan! Är en tjej på snart 25, som väger nästan 80 kg, går upp och ner SNABBT! Slutar jag bara äta godis och dricka läsk, går jag lätt ner 2 kg på några dagar. Skojar inte! Vill gärna testa detta, men här finns ingen rådgivare, inte ens i närheten! Bor i Dalarna. Ngn chans det kommer att komma fler hit? :-)

Kerstin Winkler säger: Ja. Du kan vända dig till öppenvårdcentral eller friskvårdsanläggning på den ort du bor. Kanske är de intresserade att börja med femstegsprogrammet.

jf säger: Har man bara ett fåtal kilo att gå ner vilken är då bästa metoden? Dessa kilona är sega!

Kerstin Winkler säger: Bästa metoden finns inte, eftersom det är så individuellt med viktproblem.

jessy säger: Vad kostar det och hur länge måste man fortsätta med efter att man gått ner vad man ska?

Kerstin Winkler säger: Milkshaken används olika lång tid beroende på hur mycket fett som ska reduceras. Allt från några veckor till flera månader. Priset är 395 kronor per 14 dagar när två måltider ersätts mot milkshake. Att ändra vanor tar tid.

Bergkamp säger: Är det i själva verket inte så att alla vet hur man skall göra för att gå ner i vikt. Folk vill bara ha genvägar för att de tycker det är för jobbigt att äta rätt och motionera som ju alltid är bäst?

Kerstin Winkler säger: Många behöver stöd och uppmuntran trots att de vet exakt hur man ska äta och motionera.

Sara säger: okey..!! jag har gjort allt för att gå ner i vikt men klarar aldrig av att göra det

Kerstin Winkler säger: Motivationen är a och o när man ska ändra vanor. När lidandet blir tillräckligt stort kanske motivationen infinner sig.

Tack för det stora intresset ni visat. Hör gärna av er på vår hemsida www.prenet.se om ni vill veta mera.

ARTIKELN HANDLAR OM