Därför går du inte ner i vikt

HÄLSA

Övervikt behöver inte bero på dåliga levnadsvanor. I sällsynta fall kan en sjukdom ligga bakom.

Här är en guide över de fem vanligaste hälsoproblemen och vad du kan göra åt dem.

Foto: katrin JAKOBSEN
hälsosam och överviktig? Din övervikt behöver inte bero på att du äter ohälsosamt. Det kan finnas andra naturliga förklaringar.

Sköldkörtel- rubbning

Därför blir jag tjock:

Sköldkörteln är det organ som styr vår värmereglering och ämnesomsättning. Låg aktivitet i sköldkörteln (hypotyreos) gör omsättningen långsammare och påverkar vikten. Eftersom det krävs blodprov för att upptäcka hypotyreos är det många som har problemet utan att veta om det. Lösningen är mediciner och kostomläggning.

Vanliga symptom:

Utmattning, håravfall, depression, muskelsmärta och övervikt. Oftast har en person med mild sköldkörtelrubbning fler symptom på samma gång. Typiskt är också undertemperatur när du vaknar på morgonen. Säker diagnos och behandling kan dock bara fås genom blodprov.

Vad kan jag göra själv:

Om du misstänker hypotyreos kan du göra ett preliminärt test genom att ta temperaturen omedelbart på morgonen. Var kvar i sängen under tiden och ligg helt stilla. Gör om mätningen under tre dagar vid samma tid. Om du har en temperatur mellan 36,6 och 36,8 grader kan det vara tecken på sköldkörtelrubbning. Sök då läkare för blodprov och medicinering.

Vart kan jag vända mig:

Till landstinget för blodprov. Behandlingen är medicin som kompenserar för bristen på sköldkörtelhormon. Läs mer på

www.thyroid.nu

Lågt blodsocker

Ödem

TEST Lider du av ödem?

Candida

PCOS

Sara Milstead