Bli av med fettet – för gott

HÄLSA

Åtta veckor kan räcka för att du ska gå ner i vikt

– för alltid.

Det utan att räkna kalorier, träna eller äta fettsnålt.

Nu introduceras ett nytt norskt bantningsprogram i Sverige.

Foto: Maria Östlin
YES! Ett norskt bantningsprogram hjälper dig att gå ner i vikt och slippa fettet för gott.

Metoden är upplagd som en kvällskurs och lovar nästan omedelbara resultat.

På åtta veckor ska du börja minska i vikt, utan att varken förlora muskelmassa, behöva träna eller utesluta feta livsmedel som ost, majonnäs, såser och charkuteriprodukter.

Programmet är inspirerat av den amerikanske doktorn Robert C Atkins, som har hävdat att människan inte är anpassad till att äta kolhydrater. Genom att basera en stor del av kosten på bröd, pasta, ris och potatis rubbar vi den naturliga balansen av hormonet insulin.

Hamnar i en ond cirkel

Kroppen försöker korrigera problemet genom att producera ännu mer insulin – och vi hamnar i en ond cirkel. Resultatet blir ökat sug efter sötsaker och i många fall övervikt. Risken att drabbas av andra allvarliga hälsobesvär, som högt blodtryck, hög kolesterolhalt och depression, ökar också.

Lösningen är att äta som urmänniskan gjorde för sju miljoner år sedan – i huvudsak bara protein och fett. På den tiden var det ont om föda och våra förfäder valde därför den mat som var mest energirik, det vill säga kött och fett. Det är också vad vi är skapta för, anser Atkins. Genom att undvika kolhydrater slipper vi den obalans som leder till fetma.

– Men alla är vi olika och har olika behov. Kursen syftar därför till att anpassa mängden kolhydrater till varje deltagare, säger Kenn Hallstensen, näringsrådgivare från företaget Eat international som står för kursen.

Den första delen av bantningsprogrammet bygger på Atkins och andra författares kostråd. Den andra baseras på blodprover, där deltagarnas värden registreras och analyseras. Det för att kunna skräddarsy ett individuellt matprogram för varje klient.

Ni lovar resultat på åtta

veckor. Är det verkligen så bra?

– Vi kan förstås aldrig garantera att deltagarna går ner i vikt, men vi upplever att en väldigt stor andel gör det. Vi håller nu på att sammanställa data från 1 500 personer för att räkna ut hur stor procent det är som lyckats.

Är kolhydratsberoende den största orsaken till fetma, enligt er uppfattning?

– Det kan du gott säga. Insulin är ett nödvändigt hormon som reglerar blodsockret. Genom att äta för mycket kolhydrater ökar niåverna av insulin och ger problem med övervikt.

Kritikerna hävdar att vi behöver både långsamma och snabba kolhydrater.

– Om man tränar mycket att det kan vara bra med en del snabba kolhydrater, så långt kan vi sträcka oss. Men lever man normalt finns inget behov alls, säger Kenn Hallstensen.

Fotnot:

Den första kursen av ”De första åtta veckorna till evig fettreduktion och hälsa” går i Sverige i Osby och kostar 1 900 kronor. Ytterligare en kurs är planerad i Göteborg i januari. För mer information, se www.eatweb.no

Så tycker experten

VAD ÄR kolhydrater?

Sara Milstead

ARTIKELN HANDLAR OM