– Jag gick ner 41 kilo med programmet

HÄLSA

Ost och smör på mackorna och kött. Det låter inte som någon bantardiet.

Likväl var det den kosten som fick Elin Dokken, 43, från Valdres i Norge att gå ner 41 kilo.

Foto: Geir Olsen
41 kilo lättare. Elin Dokken, 43, vägde 108 kilo när hon började med det norska bantningsprogrammet. Nu, ett år senare, har hon gått ner 41 kilo.

Elin Dokken, 43, gick det norska programmet för drygt ett år sedan. Då vägde hon drygt 108 kilo och hade stora problem med diabetes, depression, högt blodtryck och blodfetter. Aldrig hade hon trott att hon bara sex månader senare skulle ha minskat 25 kilo. Och efter ytterligare ett halvår sammanlagt 41 kilo.

Hennes nya liv började när hon tog bort kolhydraterna ur kosten.

Uteslöt pasta ur kosten

– Jag började utesluta livsmedel som pasta, vitt bröd, ris, socker och potatis. I stället åt jag mer grönsaker, som broccoli och blomkål, säger Elin.

– Tidigare hade jag valt bort smör på mackorna och åt mycket lightprodukter. I dag hittar du inga sådana i mitt kylskåp! Jag äter smör, fläsk, kött, kyckling med skinn. Man tror kanske att det skulle höja kolesterolet, men det har blivit mycket, mycket bättre.

Elin har all anledning att vara ”kempenöjd”. Bortsett från en smalare kropp har hennes hälsa fått ett lyft som få trodde var möjligt – inte minst hennes läkare. Från att ha levt ett liv med ständig medicinering mot högt blodtryck och högt blodsocker har hon i dag nästan inga besvär alls. Hon har kunnat dra ner på läkemedlen med 80 procent för att hålla blodsockret i schack.

Förbättrade kolesterolhalten

Blodtryckssänkande medel har hon slutat med helt och hållet. Kolesterolhalten har förbättrats avsevärt. Allt detta, i kombination med en lättare kropp och färre biverkningar, har gjort att Elin i dag är friskare och starkare än någonsin.

– Tidigare fick jag ofta infektioner, jag var sjuk och hade ingen energi till någonting. Jag låg mest på soffan. Nu har fått tillbaka livsgnistan och geisten, säger hon.

Fortfarande följer hon ätrekommendationerna hon fick på kursen.

– Den var kempegreat. Jag vill aldrig gå tillbaka till min gamla kost, säger hon bestämt.

Elins bästa vikttips:

Minska vikten på 8 veckor

Sara Milstead