Vilket simsätt ger bästa konditionen?

Läs chatten med Jens Fridorff, simtränare på Nyköpings simgymnasium.

HÄLSA

Peter säger: Hur länge måste man simma om man vill bränna lika mycket som 30 minuters joggning?

Jens Fridorff säger: Det beror på intensiteten du simmar med. Det viktiga är den puls du ligger på. Om du simmar på puls 140slag/minut så bränner du lika mycket som om du joggar 140 slag/minut.

bluppen säger: Vilka stjärnor tränar du?

Jens Fridorff säger: Inga. Nyköpings simgymnasium har tre killar med i Sim EM i Tyskland den 12-15 december. Håll utkik efter Erik Dorch på 100 medley, Jens Petersson på ryggsim, samt Joakim Nielsen på bröstsim.

erik säger: Hej, jag är jätte intresserad av att bröja på simgymnasiet men bor i Gävle. Hur gör jag och är det möjligt?

Jens Fridorff säger: Hej Erik. Du är välkommen att hämta ansökningshandlingar på vår hemsida: www.nykoping.edu/simgymnasium. Generellt så brukar det krävas Sum-sim eller JSM kval för att man ska få en utbildningsplats. Fråga Sebastian hur han gjorde.

Malin 76 säger: Vilket simsätt ger bäst kondition? Crawl är ju jobbigare än t.ex. bröstsim.

Jens Fridorff säger: Som jag sa tidigare så beror det på vilken puls du har när du simmar. Sen spelar det mindre roll vilket simsätt du använder. Bästa kondition utvecklar man i ett pulsområde mellan 140-170 slag/minut. I början orkar man inte träna så långt på 170 slag/minut, men på så kort tid som tre veckor ökar man förmågan att jobba på hög puls rejält. Ta pulsen enkelt genom att räkna pulsslag på 10 sekunder. Du bör ligga på 24-28 slag.

Hejsan säger: Programmet i artikeln varierar många olika simsätt. Är det bättre?

Jens Fridorff säger: Ja. Ju fler olika muskelgrupper du aktiverar desto bättre är det.

lisa säger: är simmning ett bra tränings alternativ, när man redan tränar hårt? tänker tex. på när man är "offseason" i sin vanliga sport...

Jens Fridorff säger: Ja, absolut. Eftersom simningen utmanar både motorik och balans så brukar de flesta idrottare uppleva att simningen tillför en hel del. Det beror ju självklart på vilken sport du utövar. Skidåkare, kanotister, stavhoppare, gymnaster får troligen ut mer av simträning medan löpare och cyklister kanske bara behöver träna 1-2 ggr i veckan som en rolig omväxling.

bbb säger: Vad pratar vi om för hastigheter i simning??

Jens Fridorff säger: En av mina simelever klarar att träna på fyra kilometer/timme vid ett tvåtimmarspass. En motionär som simmar bröstsim utan att doppa huvudet simmar ungefär 1,5-2 km/timme.

bluppen säger: Har du några knep för att lära sig fjärilssim? Jag tycker man aldrig kommer framåt...

Jens Fridorff säger: Det snabbaste sättet är att man lär sig skjuta ifrån en vägg och glida på vattenytan med armarna sträckta, titta i botten. När du klarar ett frånskjut på 7-8 meter utan att sparka med benen är du mogen för nästa övning. Då skjuter du ifrån väggen med armarna rakt fram. Låtsas att du ligger på en surfbräda. Och paddla dig fram med båda armarna samtidigt. Det är viktigt att du accelererar paddeltaget. Börja ganska lugnt för attt sedan öka så att armarna nästa flyger runt och fram av sig själva. För att få vågrörelsen som du ser duktiga simmare göra så ska du hamna i "nerförsbacke" när armarna träffar vattnet där framme. För att sedan dra dig upp för backen med armarna. Och medan armarna flyger fram genom luften går du över "backrönet" för att sedan glida nerför backen med armarna sträckta framför dig igen.

stefan säger: Hur ser det ut på långdistans sidan idag ?

Har ni något på gång. Satsas det inte för lite på det ?

Jens Fridorff säger: På tjejsidan ser Linköpingstjejen Emilia Nilsson mycket lovande ut. På killsidan simmade Simon Börjesson -86, bara ett tiotal sekunder långsammare än Jonas Lundström i äldsta åldersklassen på Sum-sim. Jag tror att problemet vi har med långdistanssatsningar är att tränarna inte är lika motiverade att bedriva den träning som är nödvändig. Troligen beroende på ett väldigt litet utbud av "gnetsträckor" i tävlingsprogrammet.

Hunnila säger: Kan man som handikappad tävla i simning? Tränar du handikappade?

Jens Fridorff säger: Simningen är en av de bästa idrotterna för handikappade. Jag tränar inte någon som har ett handikapp. För mer information kontakta SSHK.