44 miljoner amerikaner farligt feta

HÄLSA

NEW YORK

De redan fläskiga amerikanerna blir allt fetare.

Och de super allt mer.

Foto: MATS STRAND
Ny statistik visar att andelen överviktiga amerikaner har ökat med 74 procent på elva år. Dessutom dricker de mer och mer.

44 miljoner amerikaner, drygt var femte invånare, definieras i dag som feta, en uppgång med 74 procent sedan 1991. Det visar en stor studie av sjukvårdsmyndigheten Centers for disease control and prevention i Atlanta, Georgia.

Vuxendiabetes skenar

Fetman har lett till att vuxendiabetes har ökat med 61 procent mellan 1990 och 2001. Åtta procent av USA:s vuxna befolkning har diabetes, enligt studien där 200 000 amerikaner deltog.

Omkring 300 000 människor dör årligen i USA i sjukdomar som orsakas av fetma. Allvarlig övervikt sjufaldigar diabetesrisken, sexfaldigar risken för högt blodtryck och fördubblar risken att få höga kolesterolnivåer.

Trots massiva kampanjer har det varit svårt att övertyga USA:s befolkning om vikten av motion och diet. 25 procent ägnar sig inte åt någon fysisk aktivitet alls på fritiden.

Supandet ökar

Dessutom har "hårdsupandet" - som brukar definieras som mer än en rejäl fylla på två veckor - ökat med 35 procent sedan 1995.

- Jag antar att man kan säga att vi är feta och fulla, säger Timothy Naimi vid sjukvårdsmyndigheten till Reuters.

Dock: ungefär hälften av vuxna amerikaner dricker ingen alkohol alls.

Fredrik Virtanen