Överviktsexpert: Det låter tveksamt

HÄLSA

GR 2 Control sprider sig snabbt i Sverige.

Men överviktsexperten Per Björntorp gör tummen ner för den nya metoden.

– Jag tycker det låter tveksamt, säger han.

Det amerikanska företaget bakom preparaten, GNLD, hävdar att de hittat ett sätt att reglera den så kallade glykemiska balansen i kroppen.

Snabba kolhydrater

Hemligheten med GR 2 Control är att pulverdrycken innehåller få snabba kolhydrater som finns i bland annat vitt ris och ljust bröd.

De ökar sockerhalten i blodet, vilket leder till en ökad insulinproduktion. När insulinet tagit hand om blodsockret uppstår suget. Och det onödiga småätandet.

– Att gå ner i vikt med glykemiskt index är tveksamt. Skulle det här verkligen vara något banbrytande hade jag och mina kollegor redan känt till det, säger Per Björntorp, överviktsexpert och professor i invärtes medicin vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Ger mättnadskänsla

Pulverdrycken innehåller vitaminer, proteiner, fett och mineraler. Fibertabletterna som ska ätas före måltiderna minskar hungerkänslorna.

Per Björntorp har granskat produkternas innehållsförteckning.

– Det låter som produkter som får dig att gå ner i vikt för att du äter mindre kalorier. Och det är ju inget nytt. Det finns redan effektiva och välbeprövade produkter på marknaden.

Andra preparat som utlovar viktminskning

Fatima Johansson