Jenny gick ner 42 kilo med tallriksmodellen

HÄLSA

Dags att förbättra kostvanorna? I andra delen av smalskolan visar vi hur du kan äta smalmat som är både god och enkel att laga.

Det gjorde 24-åriga Jenny Svanlind från Filipstad.

– Jag blev benhård, jag skulle ner i vikt. Som belöning har jag fått ett mycket bättre liv, säger hon.

Foto: Micke Sörensen
Före: 99,8 kg – efter: 58 kg Jenny Svanlind, 24, bestämde sig för att göra något åt sin övervikt. Nu har hon gått ner 42 kilo på egen hand - och blev gladare och piggare på köpet.

Jenny Svanlind

har alltid varit kraftig. När hon var riktigt liten fick hon höra att "hon springer av sig", när hon blev tonåring sa alla att övervikten skulle försvinna när hon blev större. När Jenny fick sitt första barn tyckte hon inte att det spelade någon roll hur hon såg ut.

När det andra barnet döptes i oktober 2000 spelade familjen in händelsen på video. En kväll satte sig familjen ner för att titta. Det var då allt började.

– Vem är det där? tänkte jag. Sedan insåg jag sanningen och fick faktiskt en chock. Visst, jag har sett mig själv på kort och vågen har ju talat sitt tydliga språk. Ändå har jag bara tänkt att: Ja lite kraftig är jag ju. Men det här, det var något annat.

Vägde nära 100 kilo

Då vägde Jenny, som är 163 centimeter lång, 99,8 kilo. Hennes enda tanke där framför tv:n var: Nu är det slut.

Redan dagen efter bestämde sig Jenny för att ta bort alla sötsaker och all snabbmat som pizza ur kosten. Hon säger själv att hon var benhård. För att få lite extra draghjälp gick hon också några gånger till Viktväktarna, men kände ganska snart att det här skulle hon klara på egen hand.

– Kilona bara rasade, det gick hur lätt som helst bara av att jag lade om kosten lite grann.

Blev biten på träning

Alldeles lägligt frågade svägerskan om inte Jenny ville följa med och träna. Och det ville hon gärna, nu när hon var på så god väg i kampen mot kilona.

– Det var rena lyckan, så då blev jag ju biten på det också. Jag blev mer inriktad på att leva hälsosamt överhuvudtaget, än att bara tänka på att gå ner i vikt.

Eftersom Jenny var mammaledig under den här perioden hade hon tid att laga mat. Hon arbetade efter tallriksmodellen och försökte göra goda rätter med så lite fett som möjligt. Både Jenny och hennes man upptäckte att mat lagad på detta sätt är jättegod.

I juni 2001 var Jenny "färdig" som hon säger. Då hade hon nått sin idelavikt på 58 kilo.

– Jag mådde jättebra. Inte bara för att jag hade gått ner, utan för att det förde med sig så mycket annat. Jag blev gladare, piggare, orkade med min familj, sexlivet blev bättre och jag fick ett mycket starkare självförtroende, berättar Jenny och nämner en annan, inte minst viktig, detalj:

– Förut var det ingen som såg mig. Nu kommer folk fram på gatan och säger ”Hej, hur mår du”, småpratar och ser mig, Jenny. Det är fantastiskt.

I dag äter familjen i stort sett som förut, men det är tallriksmodellen som gäller.

Det är fullt tillåtet med frossardagar, särskilt till helgen då det kan bli pizza på fredagen och lördagsgodis.

Nystart i arbetslivet

För Jenny betydde kostomläggningen och viktminskningen också en nystart i arbetslivet. Tidigare arbetade hon på chipstillverkaren OLW.

– Jag tänkte att klarar jag det här, så ska jag väl också klara att byta till ett nytt roligare jobb.

Sagt och gjort. Stärkt av sitt nya självförtroende började hon som dagbarnvårdare för cirka ett år sedan.

– Det är toppen. Jag får vara med mina barn samtidigt som jag får hjälpa andra med deras. Jag stortrivs med livet och kommer aldrig att falla tillbaka, säger Jenny och går för att ta hand om morgonens första dagbarn som just anländer.

Jennys råd till dig som vill gå ner

Fyll tallriken på rätt sätt

Enligt denna metod ska din tallrik vid varje måltid bestå av:

Chatarina Sayah ([email protected])