Martina gick ner 21 kilo

1 av 2 | Foto: LINA OLSSON
Hon åT SIG I FORM. Banta inte. Det är Martina Svensson-Stenersjös råd för att gå ner i vikt. I stället handlar det om att äta rätt. Hjälpen blev Hälsas matmenyer. EFTER: 81 KILO
HÄLSA

Gå med i hälsa smalskola!

Under fyra veckor visar vi hur lätt du kan gå ner 5 kilo på en månad – eller 15 kilo på ett halvår.

Fyll i ditt viktkontrakt redan i dag och häng med från start.

Kostrådgivning och Hälsas matmenyer hjälpte Martina Svensson-Stenersjö, 18, att gå ner hela 21 kilo.

– Recepten gav mig inspiration att äta rätt, säger hon.

Martina, som bor i Stockholm, är i dag stolt över sin kropp. Hon känner sig frisk, stark och har framtidstro. Annorlunda var det för ett år sedan. Då vägde hon 102 kilo och självförtroendet var i botten. Hjälpen blev ett besök hos husläkaren.

– Jag gick till doktorn för att jag kände mig deprimerad. Han påpekade då att jag vägde alldeles för mycket och remitterade mig till en kostrådgivare, säger Martina.

Med stöd och uppmuntran från distriktssköterskan och kostrådgivaren Annika Åsberg hittade Martina motivationen att förändra sitt liv.

– Hon visade mig hur jag skulle äta. Tidigare hade jag slarvat en del med grönsakerna, nu fick jag lära mig att ta sallad till varje måltid, säger Martina.

En stor inspirationskälla blev Hälsas menyer, där Martina hittade tips på smala men goda måltider. Hon samlade recepten i en pärm och använde den som hjälp vid matlagningen.

Målvikten i sikte

– I min familj har vi alltid gillat mat och middagar och trott att bantning var som att äta en morot, typ. Genom recepten fick jag veta hur en riktig frukost bör se ut och att man kan göra nya saker, som att krydda den med ingefära och nötter, säger hon.

I dag träffar hon fortfarande sin kostrådgivare med jämna mellanrum. Tack vare det och Hälsamenyerna är hon nu på god väg att nå sin målvikt, 70 kilo.

– Jag tror att jag klarar det. Kanske till och med till sommaren, säger hon hoppfullt.

TEST

Martinas 5 bästa tips:

Sara Milstead