Experten: De saknar tillräcklig kompetens

1 av 2
Elisabet Rothenberg, ordförande i Dietisternas riksförbund.
HÄLSA

Det är fel av Viktväktarna att ta emot normalviktiga och barn.

– De har inte tillräcklig kompetens, säger Elisabet Rothenberg, ordförande i Dietisternas riksförbund.

Enligt Viktväktarnas vd Helen Lindgren ska alla som börjar en kurs få frågan om varför de vill börja. De ska också själva sätta sin målvikt, det vill säga hur mycket de vill gå ned i vikt.

Ställde inga frågor

Men ingen av Aftonbladets testpersoner fick en enda fråga om vad de själva ville, eller om de haft problem med ätstörningar. Det var konsulenterna som bestämde hur mycket de borde banta.

Nina Jakobson fick till exempel en målvikt på 61 kilo – nära gränsen till undervikt.

”Borde inte banta”

Elisabet Rothenberg, ordförande för Dietisternas riksförbund, blir upprörd när hon hör om testresultatet. Nina borde inte ha fått rådet att gå ned alls.

– Hur kan de bedöma att en normalviktig bara är där för att lära sig äta sunt och inte har eller kommer att få någon form av ätstörning?

Hon tycker inte heller att konsulenterna har tillräcklig kunskap i näringslära, medicin och hälsa. Viktväktarna må vara bra för överviktiga, men borde inte ta emot normalviktiga och barn, anser hon.

– Låter du en person med normalvikt banta handlar det inte längre om hälsa utan om skönhetsideal. Det är inte etiskt försvarbart för ett företag som vill vara seriöst, säger hon.

Vd erkänner fel

Viktväktarnas vd Helen Lindgren instämmer i att Nina Jakobson bemötts på ett felaktigt sätt. Hon och de andra borde ha tillfrågats om sina önskemål. Samtidigt säger hon att de inte vill lägga sig i för mycket.

– Vi är väldigt diskreta, ibland diskreta i överkant, säger Helen Lindgren.

Enligt henne har Viktväktarna regler och rutiner att följa.

Det finns två dietister som ska kontaktas när någon till exempel går ned för fort i vikt.

– Men det gäller bara en handfull personer om året, säger Helen Lindgren.

Villkor för att börja på Viktväktarna

Anna Careborg, Helene Almqvist