Företaget tiger om hur många som drabbas

HÄLSA

Viktväktarna har monopol på bantning.

Men deras resultat är okända.

– Vi vet inte mycket om vad de egentligen har uträttat, säger fetmaprofessorn Stephan Rössner.

Professor Stephan Rössner.

Viktväktarna finns över hela landet och engagerar hundratusentals svenskar. I takt med att vi blir allt fetare växer företaget.

– Där det inte finns doktorer som kan ta hand om fetman finns i alla fall Viktväktarna, säger Stephan Rössner, professor på överviktsenheten vid Huddinge universitetssjukhus.

Allt fler läkare rekommenderar Viktväktarna. Men få känner till hur bra deras metod egentligen är och för vem den passar. Inte ens Viktväktarna själva säger sig veta hur många som får problem efter kurserna, med till exempel ätstörningar. 80 000 personer som varje år börjar på Viktväktarna har gått där förut. Men hur många gånger är okänt.

Efterlyser resultat

Stephan Rössner, som länge efterlyst vetenskapliga resultat, tror att företaget börjar förstå betydelsen av att bli mer öppna.

– Det börjar visas resultat i USA och jag tror att de är på väg till Sverige. Men Viktväktarna hade kunnat få fram resultat mycket tidigare om de hade skärpt sig, säger han.

Men Viktväktarnas vd Helen Lindgren kan inte lova bättre statistik.

– Vi har bara inte haft det systemet, säger hon.

Ingen frågade

AnnSophie Forsell är en av dem som önskar att Viktväktarna haft bättre kontroll. Efter att ha bantat började hon hetsäta. Hon återvände till Viktväktarna efter bara ett år – 20 kilo tyngre.

Ingen noterade eller ifrågasatte den dramatiska viktökningen.

– Just den kvinnan ville ha en fråga av det slaget. Nästa hade kanske tagit illa upp, kommenterar Helen Lindgren.

Detta redovisas inte

Hur gick det sedan?

Camilla Rova och Thomas Riberg.

Läs tidigare publicerade artiklar.

Anna Careborg, Helene Almqvist