– Jag gick ner 18 kilo med ny smalmetod

HÄLSA

Ät stora portioner, skippa potatis och gå ner ett kilo i veckan. Det är den senaste bantningsmodellen för ett smalare liv.

Lene Marlen Hansen gick ner i vikt med metoden som nu kommer till Sverige.

Foto: Börje Thuresson
Håller vikten. I dag väger Lene Marlen Hansen 60 kilo i jämförelse med i somras då vågen stod på 78 kilo. Nu jobbar hon åt De svenska viktkonsulenterna och lär ut metoden till andra överviktiga.

Lene Marlen Hansen,

31, har gått ner 18 kilo på fem månader med De svenska viktkonsulenternas metod, som nu erbjuds i Stockholm. Kostprogrammet innehåller ett antal veckomatsedlar som du ska följa till punkt och pricka, tanken är att lära sig äta sunt och göra en livsstilsförändring, dra ner på fett och onyttiga kolhydrater.

Lene Marlen Hansen har testat de flesta bantningsmetoder som finns, men den här metoden är den enda som har hjälpt henne.

– Jag gick ner fort och har hållit vikten. I dag äter jag mer grönsaker och mindre fett, berättar hon.

Är inte fixerad vid mat

Men så har Lene Marlen Hansen följt kostprogrammet slaviskt. I dag väger hon 60 kilo i jämförelse med i somras då vågen stod på 78 kilo.

– Jag har slutat helt med godis och under den tid jag åt efter programmet drack jag inte vin eller åt andra onyttiga saker. Men jag är absolut inte fixerad vid mat.

Nu lär Lene Marlen Hansen ut metoden till överviktiga i Stockholm, sedan tidigare finns det konsulenter i Helsingborg och Malmö.

– Alla konsulenter måste själva ha gått ner med metoden och vi har genomgått De svenska viktkonsultenternas utbildningsprogram i kost och näring.

I Danmark har konsulenterna funnits i 22 år då grundaren övergav Viktväktarna för att starta eget.

– Jag fick information om metoden via min pappa i Danmark. Han har gått ner i vikt med hjälp av den, säger Lene Marlen Hansen.

Konceptet påminner mycket om konkurrenten Viktväktarna. De som går med blir medlemmar, blir kontrollvägda och får utbildning i mat samt recept att följa. Utgångspunkten är en kokbok för 150 kronor som innehåller recept på fettsnåla frukostar, luncher samt middagar. Idealvikten räknas fram med utgångspunkt från medlemmens ålder, längd och kroppsbyggnad. Det traditionella BMI-värdet används alltså inte.

– Man måste ha minst fem kilos övervikt för att få gå med, förklarar Lene Marlen Hansen.

Maten ska vara näringsriktig

Maten ska vara näringsriktig och innehålla dagsbehovet av proteiner, vitaminer och mineraler, men med minde kalorimängd och energimängd.

Stephan Rössner, professor vid överviktsenheten på Huddinge sjukhus, kan mycket väl tänka sig att kostprogrammet leder till viktnedgång, men revolutionerande är det inte.

– Så här ser alla dieter ut. Det är inte dieten i sig som gör att du går ner, det är maten du inte stoppar i dig som leder till viktnedgång.

Stephan Rössner anser att antalet kolhydrater är på gränsen till för lågt. Normalt äter en 30-årig kvinna mellan 2 000 och 2 500 kcal per dag. Enligt programmet blir det max 1 400.

– Dieten innehåller kort sagt för lite bröd, pasta och ris, säger han.

Så funkar metoden

Malin Byström