Forskarlarm: Bantningsmedel kan vara skadligt

Kan orsaka missfall

HÄLSA

Ett vanligt bantnings- och muskelbyggande preparat som används av flera miljoner människor kan ge genetiska skador.

Forskningsresultat från en amerikansk studie med gravida möss visar att krompikolinat, som finns i vissa kosttillskott med krom, kan orsaka missfall. En annan studie med bananflugor visade också att krompikolonat kan ge upphov till genetiska fel.

Även om resultaten inte har testats på människor tror forskarna på ett samband.

– Det är extremt troligt att resultaten från den här studien skulle återspeglas hos människor, men vi kan inte säga det med säkerhet, säger Dr John Vincent från University of Alabama i Tucaloosa, USA, som ligger bakom studien med bananflugorna till nyhetssajten Ananova.

Reglerar blodsockret

Studien med gravida möss visade att fostren oftare dog då mössen fått i sig preparatet. Skadorna var relaterade till mängden krompikolinat som mössen fick i sig. Ju större dos desto högre var risken att avkomman skulle dö.

Krompikolinat förekommer i några vanliga kosttillskott, bland annat Prokrom. Kromet håller blodsockernivån på en jämn nivå och minskar därför sötsuget.

Näringsexperten och medicine doktorn Magnus Nylander säger att vi ofta behöver ett tillskott av krom, men att det kan bli giftigt i för stor dos. Speciellt bör kroppsbyggare ta det försiktigt.

– Det gäller att balansera sitt intag. Muskelbyggare har en tendens att ta för mycket, säger han.

Lotta Zachrisson