Mjölk - det bästa bantningspillret

Grupp med överviktiga gick ner 9,4 kilo med nya metoden

1 av 2 | Foto: KATRIN JAKOBSEN
alla sorter fungerar Testpersonernas viktminskning var oberoende av vilken mjölksort de drack. Nils-George Asp, professor i näringslära, säger att mjölken är ett effektivt alternativ till de måltidsersättningar som finns i affärerna.
HÄLSA

Regeringens granskningsmyndighet SBU har hittat en ny bantningsmetod.

Mjölk.

En grupp kraftigt överviktiga tappade 9,4 kilo med mjölkmetoden - jämfört med 1,7 kilo i kontrollgruppen.

Metoden är lika enkel som revolutionerande. Den handlar om att dricka mjölk i stället för att äta mat och lågkaloripulver.

Studien som Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, hittat gjordes i USA. Testpersonerna, som var kraftigt överviktiga, genomförde under 16 veckor en bantningskur där de inte fick stoppa i sig mer än 800 kcal om dagen, skriver tidningen Land.

Kontrollgruppen genomförde en traditionell 800 kcal-diet.

Två andra grupper fick antingen endast dricka mjölk eller byta ut två av tre måltider mot mjölk.

Kontrollgruppen gick i snitt ner 1,7 kilo, mjölkbantargrupperna tappade 9,4 respektive 7,0 kilo.

Klarar kraven

SBU har regeringens uppdrag att kritiskt granska vetenskapliga grunder för medicinska innovationer i hälso- och sjukvården. Till sin hjälp har man landets främsta experter.

Studien om mjölkbantning klarar de vetenskapliga kraven och författarna till studien drar slutsatsen att kostbehandling med ny och enkel diet kan ge ett lika gott resultat som i dag framgångsrika läkemedelsbehandlingar.

- Kontrollgruppen i den här studien blev instruerade att äta 800 kcal om dagen, men det är mycket svårt att hålla ett så lågt kaloriintag, säger Nils-George Asp, professor i näringslära i Lund och en av forskarna bakom SBU:s rapport.

Men med mjölk lyckades de.

- Mjölken ska ses som ett knep man kan ta till under en period för att få ner sitt kaloriintag. Mjölken är ett effektivt alternativ till de måltidsersättningar som finns att köpa, säger Nils-George Asp.

"Glad att det funkar"

Olle Jonsson, mjölkbonde på Krusänga gård utanför Delsbo, var med som lekmannaexpert hos SBU när forskarrapporten togs fram.

Han är inte förvånad.

- Jag har alltid trott på mjölk som ett bra livsmedel och blev glad när jag fick se att det funkar som bantningsmedel också, säger han.

Testpersonernas viktminskning är oberoende av energimängden fett i mjölken.

Inte bara minimjölk

- Man behöver alltså inte dricka minimjölk för att gå ner i vikt.

Själv har Olle Jonsson aldrig haft bekymmer med övervikt.

- Jag rör mig förstås mycket här på gården, men dricker också 1-2 liter fetmjölk per dag. Det räcker med två glas mitt på dagen så blir man mätt, dricker man en liter håller man sig mätt ganska länge.

Petter Ovander